
Tajemnice toruńskiej "Kuchni Elektrycznej" z lat 1937-1939
"Kuchnia Elektryczna" to czasopismo publikowane w latach 1937-1939. Wydawcą tego periodyku była elektrownia wodna w Gródku, której dyrekcja mieściła się w Toruniu.
Wychodzące co miesiąc kolejne numery "Kuchni" poświęcone były nie tylko innowacjom technicznym, ale także potrawom sezonowym, świątecznym rytuałom, postom i rytmowi pór roku.
Wybrane numery pisma dostępne są online w Kujawsko-Pomorskiej Bibliotece Cyfrowej
O tym, dlaczego "Kuchnia Elektryczna" była tak niezwykłym czasopismem, a także o zamieszczanych w nim przepisach kulinarnych, dawnej kuchni pomorskiej i obrazie nowoczesnej Polski sprzed II wojny światowej 9 czerwca w Książnicy Kopernikańskiej /Słowackiego 8/ opowiedzą: prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego oraz studenci historii, którzy przez semestr pracowali nad wszystkimi numerami periodyku.
Spotkanie rozpocznie się o godz. 19.00. Wstęp jest bezpłatny.
Źródło: Książnica Kopernikańska w Toruniu