
Tajemnice toruńskiej „Kuchni Elektrycznej” z lat 1937–1939
„Kuchnia Elektryczna” to czasopismo publikowane w latach 1937–1939. Wydawcą tego periodyku była elektrownia wodna w Gródku, której dyrekcja mieściła się w Toruniu. Wychodzące co miesiąc kolejne numery „Kuchni” poświęcone były nie tylko technicznym innowacjom, ale także potrawom sezonowym, świątecznym rytuałom, postom i rytmowi pór roku. Wybrane numery pisma dostępne są online w Kujawsko-Pomorskiej Bibliotece Cyfrowej.
O tym, dlaczego „Kuchnia Elektryczna” była tak niezwykłym czasopismem, zamieszczanych w nim przepisach kulinarnych, dawnej kuchni pomorskiej i obrazie nowoczesnej Polski sprzed drugiej wojny światowej opowiedzą: prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego oraz studenci historii, którzy przez semestr pracowali nad wszystkimi numerami periodyku.
Spotkanie odbędzie się 9 czerwca w Książnicy Kopernikańskiej przy ul. Słowackiego 8. Początek o godz. 19.00. Wstęp jest bezpłatny.
Źródło: Książnica Kopernikańska w Toruniu