Wykład prof. Jarosława Dumanowskiego "Zbiór dla kuchmistrza. Tajemnice najstarszych polskich i bydgoskich przepisów kulinarnych".
Czy znasz najstarszą polską książkę kucharską? Czy wiesz, jakie związki z Bydgoszczą mają przepisy kuchmistrzowej z 1633 roku? Razem z prof. Jarosławem Dumanowskim, zapraszamy w podróż do świata dawnych smaków i aromatów. Przyjrzymy się postaci kuchmistrza Piotra Żerońskiego i jego małżonki. Poszukamy walentynkowych wątków miłosnych w staropolskich recepturach kulinarnych. W trakcie spotkania będzie możliwość zakupu książki „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca”, poświęconej tej tematyce.
Wstęp do muzeum: 1 zł/os.
Źródło: Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy
Wstęp do muzeum: 1 zł/os.
Źródło: Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy