Wiosenne warsztaty kulinarne w OPE
Edukacja / warsztaty

Wiosenne warsztaty kulinarne w OPE

  • 30
    marca 2025 (niedziela), godz. 10:30–14:00
Miejsce:
Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu – Olenderski Park Etnograficzny w Wielkiej NieszawceWielka Nieszawka, ul. Mennonitów 14
Podczas pierwszych w tym roku warsztatów kulinarnych z Filipem Malinowskim wyruszymy na spacer na nadwiślańskie łąki w poszukiwaniu wiosennych roślin dzikorosnących.
 
Posłużą nam one do przygotowania zielonego barszczu i pyz z pokrzywami i komosą białą, które okrasimy kurdybankowym winegretem. Będzie też deser, którego smak urozmaici pokrzywa i żywokost lekarski. Brzmi smakowicie, prawda? Tak niezwykłe potrawy wymagają i niezwykłego anturażu, dlatego przyrządzać je będziemy w zabytkowej chacie z murowanym piecem z fajerkami opalanym drewnem!
 
Zapraszamy wszystkich, którzy chcą posłuchać ciekawych opowieści o roślinach jadalnych, kulinarnie poeksperymentować i spróbować nowych smaków w nietypowych konfiguracjach.
 
Miejsce: Olenderski Park Etnograficzny w Wielkiej Nieszawce

Termin: niedziela, 30 marca, godz. 10.30-14.00

Bilet: 160 zł, kolejna osoba z rodziny 130 zł, dzieci do 12 r. życia 50% ceny. Kliknij, by kupić online.


Źródło: Muzeum Etnograficzne im. prof. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu

Powiązane wydarzenia

dzisiaj
⟶ stała

Park Etnograficzny

dzisiaj
godz. 10:00–14:00

Filcowe ozdoby wielkanocne

05
kwietnia (sobota), godz. 15:00–18:00

Sobota z jajem – rodzinne warsztaty wielkanocne