Wiosenne warsztaty kulinarne
Zapraszamy w niedzielę 16 kwietnia na kolejne spotkanie z cyklu rodzinnych warsztatów kulinarnych w naszym nadwiślańskim skansenie! Zaczynamy o 10.30 spacerem, podczas którego szukać będziemy pierwszych roślin jadalnych oraz korzeni dzikiej marchwi, łopianu i wiesiołka. Następnie wspólnie przygotujemy wiosenną zupę z chwastów na bazie kiszonego barszczu zwyczajnego. Czy wiecie, że to właśnie od niego wzięła nazwę dzisiejsza zupa z buraków?! Gotować będziemy oczywiście w naszej zabytkowej kuchni, na murowanym piecu opalanym drewnem! Ponadto w planach mamy jeszcze zapoznanie Was z techniką pieczenia w dole ziemnym, w którym przygotujemy mięso z dzika. Spotkanie poprowadzi Filip Malinowski, właściciel znanej toruńskiej wegerestauracji Chwast Prast. Prezes Fundacji Zdrowego Życia oraz organizator licznych warsztatów kulinarnych poświęconych dzikim roślinom jadalnym.
Czas trwania warsztatów: około 3 h.
Miejsce: Olenderski Park Etnograficzny w Wielkiej Nieszawce, ul. Mennonitów 14.
Koszt udziału: 150 zł/ os. A każda kolejna osoba z rodziny: 120 zł!
Zapisy od 3 kwietnia: ope@etnomuzeum.pl
Źródło: Muzeum Etnograficzne im. prof. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu
Czas trwania warsztatów: około 3 h.
Miejsce: Olenderski Park Etnograficzny w Wielkiej Nieszawce, ul. Mennonitów 14.
Koszt udziału: 150 zł/ os. A każda kolejna osoba z rodziny: 120 zł!
Zapisy od 3 kwietnia: ope@etnomuzeum.pl
Źródło: Muzeum Etnograficzne im. prof. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu