Stąd/Dokąd #3 Kopernik od kuchni, czyli o czym opowiada nasze jedzenie?
Wydarzenie w ramach obchodu Roku Kopernika. Zobacz podstronę Kopernik 550
Przygotowywanie, a następnie spożywanie posiłków odgrywa kluczową rolę w naszym życiu codziennym i odświętnym. Na przestrzeni wieków praktyki kulinarne ulegały licznym przeobrażeniom. Studia nad historią kuchni umożliwiają zapoznać się z szerszymi procesami społecznymi, kulturowymi i gospodarczymi w dawnych epokach, a współcześnie stanowią ważne źródło inspiracji dla kucharzy, popularyzatorów lub pracowników instytucji kultury. W trakcie dyskusji poruszone zostaną kwestie: Czy jedzenie ma swoją historię? Czy historia ma smak? Czy Kopernik jadł pierniki i co z tego wynika? Co w muzeum robią kucharze? Uczestnicy debaty: Mirosław Bork, producent filmowy (m.in. programu „Okrasa łamie przepisy”) Bogdan Gałązka, szef kuchni i restaurator, specjalista rekonstrukcji historycznej kuchni średniowiecza i późnego renesansu Paweł Jaskanis, Dyrektor Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Moderator debaty: dr hab. Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, specjalista z dziedziny historii sztuki kulinarnej i wyżywienia Zapraszamy do wysłuchania i wzięcia udziału w dyskusji! Stąd/Dokąd – dyskusje o dziedzictwie to organizowane przez Kujawsko-Pomorskie Centrum Dziedzictwa w Toruniu cykliczne spotkania oparte o wymianę myśli i doświadczeń różnych środowisk, które zajmują się badaniami i upowszechnianiem rozmaitych składników i kształtów dziedzictwa kulturowego. Do naszej siedziby w Toruniu będziemy zapraszać naukowców, pracowników instytucji kultury i oświaty, regionalistów, przedstawicieli organizacji pozarządowych i inne osoby, którym tematyka lokalnego dziedzictwa jest szczególnie bliska. W trakcie dyskusji poruszymy m.in. kwestię tożsamości lokalnej, wyróżników regionalnych, krajobrazu kulturowego, „trudnego” dziedzictwa.
Źródło: Kujawsko-Pomorskie Centrum Dziedzictwa w Toruniu
Źródło: Kujawsko-Pomorskie Centrum Dziedzictwa w Toruniu