Logo partnera
Edukacja / warsztaty  /  Inne

Spotkania ze smakami tradycji i regionów: syrop buraczany

  • Wydarzenie archiwalne: 21.10.2023
Miejsce:
Muzeum EtnograficzneToruń, Wały Generała Władysława Sikorskiego 19
21 października (sobota) w godz. 16.00-18.00 zapraszamy na kolejne “Spotkania ze smakami tradycji i regionów” – tym razem porozmawiamy o syropie buraczanym (tzw. FJUT).
 
W programie:
  • wykład na temat historii uprawy buraków cukrowych
  • prezentacja filmu pt. Wyrób „cyropu” buraczanego metodą tradycyjną
  • degustacja syropu buraczanego
  • sprzedaż syropu buraczanego
Goście: Marzena i Józef Przytarscy – wytwórcy syropu buraczanego z Przyrowy w Borach Tucholskich
Prowadząca: Grażyna Szelągowska, Muzeum Etnograficzne w Toruniu
 
 
Wydarzenie dofinansowano z budżetu Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.


Źródło: Muzeum Etnograficzne im. prof. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu

Powiązane wydarzenia

dzisiaj
⟶ stała

Park Etnograficzny

01
marca (sobota), godz. 09:00–12:00

Marcowy jarmark żywności ekologicznej

02
marca (niedziela), godz. 11:00–13:00

Śląskie melodie – graj i śpiewaj z nami!