Spotkania ze smakami tradycji i regionów: syrop buraczany
21 października (sobota) w godz. 16.00-18.00 zapraszamy na kolejne “Spotkania ze smakami tradycji i regionów” – tym razem porozmawiamy o syropie buraczanym (tzw. FJUT).
W programie:
- wykład na temat historii uprawy buraków cukrowych
- prezentacja filmu pt. Wyrób „cyropu” buraczanego metodą tradycyjną
- degustacja syropu buraczanego
- sprzedaż syropu buraczanego
Goście: Marzena i Józef Przytarscy – wytwórcy syropu buraczanego z Przyrowy w Borach Tucholskich
Prowadząca: Grażyna Szelągowska, Muzeum Etnograficzne w Toruniu
Wydarzenie dofinansowano z budżetu Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Źródło: Muzeum Etnograficzne im. prof. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu