„Ryby po bydgosku”. Festiwal kulinarno-kulturalny
Życie codzienne w Bydgoszczy od wieków związane było z wodą. Obecność Brdy, Kanału Bydgoskiego, Wisły wpłynęły na rozwój i rozkwit miasta, a także nadały mu tożsamość i rozpoznawalną po dzień dzisiejszy identyfikację.
O obecności ryb w diecie bydgoszczan świadczą zachowane artefakty: dawne narzędzia służące do ich połowu, archiwalia, przedmioty związane z ich przygotowaniem lub konsumpcją, a także przepisy i wspomnienia dawnych mieszkańców miasta. Ważnymi miejscami związanymi kulturą wodną i dziedzictwem kulinarnym, przywołującymi pamięć o dawnych funkcjach są niewątpliwie Rybi Rynek, Spichrze nad Brdą, Barka Lemara i nabrzeże Brdy. To właśnie w tej przestrzeni zorganizowany zostanie festiwal.
Wydarzenie „Ryby po bydgosku. Festiwal kulinarno-kulturalny” ma na celu przybliżyć tradycje związane z rybołówstwem, handlem i wyżywieniem w Bydgoszczy w kontekście wody. Skierowane jest do osób indywidualnych, rodzin, zarówno mieszkańców miasta i regionu jak turystów odwiedzających Bydgoszcz.
termin: 19 września 2021 godz. 12.00-18.00
miejsce: ulica Spichlerna (przestrzeń między Muzeum a Barką)
Organizatorzy:
Szlak Wody, Przemysłu i Rzemiosła TeH₂O
Spichrze nad Brdą – Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy
Barka Lemara Muzeum Legend Szyperskich – Miejskie Centrum Kultury
Współpraca:
Piotr Lenart – Szlak kulinarno-krajoznawczy „Niech Cię Zakole”
Restauracja Pałacowa w Ostromecku
Dla uczestników przewidziano szereg atrakcji:
- pokazy i degustacje kulinarne,
- zwiedzanie ekspozycji w historycznych wnętrzach Spichrzy nad Brdą i Barki Lemara
- prelekcje, warsztaty edukacyjne oraz animacje kulturalne
Program festiwalu
ul. Spichlerna
12.00 – rozpoczęcie festiwalu
12.15 – 16.00 – „Jedz ryby! Gawęda i prezentacja” – Piotr Lenart „Niech Cię Zakole. Szlak krajoznawczo-kulinarny”.
12.00 – 16.00 – „Bydgoska bułka szyperska” – pokaz i degustacja „Restauracja Pałacowa w Ostromecku”
12.00 – 15.00 – „Szyperskie zabawy” – animacje dla rodzin na Barce Lemara
12.30 – 15.30 – „Vimba vimba, Salmo trutta i inne płastugi. Czy wiesz, jakie ryby zamieszkują rzekę przecinającą Bydgoszcz?" – warsztaty plastyczne
14.30 – 15.30 – „Kuchnia bydgoskich szyprów” – oprowadzanie po Barce Lemara Adam Gajos kurator Muzeum Legend Szyperskich
12.00 – 16.00 – kulinarne wspomnienia z barki. Opowieść pani Hili
Obowiązkowe zapisy na:
12.00 – 14.00 „Rybne Sgraffito” – warsztaty plastyczne*
13.00 – „Bydgoska książka kucharska?” – prelekcja z pokazem** Anna Kornelia Jędrzejewska Pracownia Etnografii / ekspozycja stała 1p.
12.00-18.00 Zwiedzanie wystaw w Spichrzu nad Brdą
* Zapisy na „Rybne sgraffito” - edukacja@muzeum.bydgoszcz.pl
** Zapisy na „Bydgoska książka kucharska” - etnografia@muzeum.bydgoszcz.pl
** (obowiązuje bilet specjalny do muzeum w cenie 1 zł)
Ponadto:
12.00-16.00 – zwiedzanie Barki Lemara Muzeum Legend Szyperskich
12.00-18.00 – zwiedzanie wystaw stałych i czasowych w Spichrzach nad Brdą Muzeum Okręgowego im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy.
Na wydarzenie bowiązuje bilet specjalny do muzeum w cenie 1 zł
Festiwal zorganizowany w ramach TehoFestu – święta Szlaku Wody, Przemysłu i Rzemiosła TeH2O, wpisuje się także w Europejskie Dni Dziedzictwa odbywającego się w tym roku pod hasłem „Smaki dziedzictwa”.
Źródło: Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy
O obecności ryb w diecie bydgoszczan świadczą zachowane artefakty: dawne narzędzia służące do ich połowu, archiwalia, przedmioty związane z ich przygotowaniem lub konsumpcją, a także przepisy i wspomnienia dawnych mieszkańców miasta. Ważnymi miejscami związanymi kulturą wodną i dziedzictwem kulinarnym, przywołującymi pamięć o dawnych funkcjach są niewątpliwie Rybi Rynek, Spichrze nad Brdą, Barka Lemara i nabrzeże Brdy. To właśnie w tej przestrzeni zorganizowany zostanie festiwal.
Wydarzenie „Ryby po bydgosku. Festiwal kulinarno-kulturalny” ma na celu przybliżyć tradycje związane z rybołówstwem, handlem i wyżywieniem w Bydgoszczy w kontekście wody. Skierowane jest do osób indywidualnych, rodzin, zarówno mieszkańców miasta i regionu jak turystów odwiedzających Bydgoszcz.
termin: 19 września 2021 godz. 12.00-18.00
miejsce: ulica Spichlerna (przestrzeń między Muzeum a Barką)
Organizatorzy:
Szlak Wody, Przemysłu i Rzemiosła TeH₂O
Spichrze nad Brdą – Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy
Barka Lemara Muzeum Legend Szyperskich – Miejskie Centrum Kultury
Współpraca:
Piotr Lenart – Szlak kulinarno-krajoznawczy „Niech Cię Zakole”
Restauracja Pałacowa w Ostromecku
Dla uczestników przewidziano szereg atrakcji:
- pokazy i degustacje kulinarne,
- zwiedzanie ekspozycji w historycznych wnętrzach Spichrzy nad Brdą i Barki Lemara
- prelekcje, warsztaty edukacyjne oraz animacje kulturalne
Program festiwalu
ul. Spichlerna
12.00 – rozpoczęcie festiwalu
12.15 – 16.00 – „Jedz ryby! Gawęda i prezentacja” – Piotr Lenart „Niech Cię Zakole. Szlak krajoznawczo-kulinarny”.
12.00 – 16.00 – „Bydgoska bułka szyperska” – pokaz i degustacja „Restauracja Pałacowa w Ostromecku”
12.00 – 15.00 – „Szyperskie zabawy” – animacje dla rodzin na Barce Lemara
12.30 – 15.30 – „Vimba vimba, Salmo trutta i inne płastugi. Czy wiesz, jakie ryby zamieszkują rzekę przecinającą Bydgoszcz?" – warsztaty plastyczne
14.30 – 15.30 – „Kuchnia bydgoskich szyprów” – oprowadzanie po Barce Lemara Adam Gajos kurator Muzeum Legend Szyperskich
12.00 – 16.00 – kulinarne wspomnienia z barki. Opowieść pani Hili
Obowiązkowe zapisy na:
12.00 – 14.00 „Rybne Sgraffito” – warsztaty plastyczne*
13.00 – „Bydgoska książka kucharska?” – prelekcja z pokazem** Anna Kornelia Jędrzejewska Pracownia Etnografii / ekspozycja stała 1p.
12.00-18.00 Zwiedzanie wystaw w Spichrzu nad Brdą
* Zapisy na „Rybne sgraffito” - edukacja@muzeum.bydgoszcz.pl
** Zapisy na „Bydgoska książka kucharska” - etnografia@muzeum.bydgoszcz.pl
** (obowiązuje bilet specjalny do muzeum w cenie 1 zł)
Ponadto:
12.00-16.00 – zwiedzanie Barki Lemara Muzeum Legend Szyperskich
12.00-18.00 – zwiedzanie wystaw stałych i czasowych w Spichrzach nad Brdą Muzeum Okręgowego im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy.
Na wydarzenie bowiązuje bilet specjalny do muzeum w cenie 1 zł
Festiwal zorganizowany w ramach TehoFestu – święta Szlaku Wody, Przemysłu i Rzemiosła TeH2O, wpisuje się także w Europejskie Dni Dziedzictwa odbywającego się w tym roku pod hasłem „Smaki dziedzictwa”.
Źródło: Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy