Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu
Dziedzictwo

Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu

  • Wydarzenie archiwalne: 17.12.2021
Miejsce:
Spichrze nad BrdąBydgoszcz, ul. Grodzka 7-11
Wystawa "Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu" prezentuje zagadnienia związane z bogatą kulturą kulinarną w Bydgoszczy. Jest próbą podjęcia refleksji nad dziejami kulinariów w naszym mieście oraz nad lokalnym dziedzictwem materialnych i niematerialnym z nimi związanym.

Co znajdziemy na wystawie?

Na ekspozycji zobaczymy między innymi przechowywane w zbiorach muzealnych naczynia a także narzędzia służące do przygotowania, podawania oraz przechowywania jedzenia.

Nie zabraknie fotografii popularnych bydgoskich restauracji, kawiarni czy cukierni. Pokazane zostaną jadłospisy przechowywane w zbiorach muzealnych i prywatnych.

Wspomniana zostanie działalność znanych, a często już nieistniejących bydgoskich fabryk, wytwórni i zakładów spożywczych. Ekspozycję uzupełnią historyczne reklamy i ogłoszenia prasowe.

Wspomnimy także o sztuce bydgoskiego artysty Bronisława Zygfryda Nowickiego (1907-1981), który m.in. projektował reklamy oraz opakowania wyrobów spożywczych, np. firmy Pilińskiego, wody Ostromecko czy "Jutrzenki" - słynnej bydgoskiej fabryki cukierniczej.

Ważnym elementem prezentacji będą receptury i przepisy łączone z historią miasta i jego mieszkańców. Kulinarnych tropów poszukamy między innymi w słownikach Bartłomieja z Bydgoszczy czy w gwarze bydgoskiej.

Wraz z prof. Jarosławem Dumanowskim zastanowimy się, czy najstarsze przepisy na potrawy związane z naszym miastem mogą sięgać XVII wieku? Wyeksponowane zostaną zeszyty z recepturami oraz książki kucharskie, gromadzone międzypokoleniowo w bydgoskich domach. Pokazane zostaną produkty i wyroby określane jako „bydgoskie".

W świąteczny klimat wprowadzą nas aranżacje stołów wigilijnych: kujawskiego i mieszczańskiego z okresu międzywojennego, a także kuchni z czasów PRL, przywołującej wspomnienie o przygotowaniach do jednych z najważniejszych świąt w roku.

Kuchnia i historia wyżywienia są częścią kultury i tożsamości lokalnej. Jest to okazja do spojrzenia na dzieje Bydgoszczy i jej mieszkańców z innej perspektywy.

 

Projekt o hybrydowym charakterze

„Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu" to projekt mający hybrydowy charakter. W jego skład wchodzą nie tylko działania związane z ekspozycją, ale także te wykraczające poza muzeum i angażujące i sieciujące działania wielu grup społecznych, instytucji, firm restauracji, kawiarni, czy szkół.

Wydawnictwo

Ekspozycji będzie towarzyszyć wydawnictwo "Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu", w którym przedstawiony zostanie zbiór przepisów kulinarnych związanych z naszym miastem, a także współczesne propozycje lokalnych szefów kuchni, cukierników i pedagogów. Tekst uzupełnią eseje dotyczące historii wyżywienia w Bydgoszczy i okolicach.

MOB kulinarnie

Od kilku miesięcy w ramach cyklu "MOB kulinarnie" na fanpejdżach społecznościowych MOB prezentujemy przepisy kulinarne ukazujące się w bydgoskiej prasie w okresie międzywojennym. Działanie to będzie trwało do końca lutego 2022.

Konkurs

Ważną częścią projektu jest konkurs plastyczno-kulinarny "Wymarzone Muzeum. Przyprawione tradycjami", do udziału w którym zapraszamy rodziny z dziećmi w wieku szkolnym. Na zgłoszenia prac konkursowych czekamy do 30 listopada.

Szczegóły [TUTAJ]



 

Niespodzianki w bydgoskich punktach gastro

W trakcie trwania wystawy zachęcamy do odwiedzenia bydgoskich restauracji oraz cukierni i kawiarni, w których możliwa będzie degustacja dań i wyrobów inspirowanych dawnymi przepisami związanymi z Bydgoszczą. Włączamy się tym samym w powstający miejski szlak kulinarny inicjowany przez Biuro Turystyki, Szkoleń i Konferencji "Visite".

Szukajcie w menu:

Cukiernia Sowa

Warzelnia Piwa w Bydgoszcz

Kuchnia Pałacowa Ostromecko

Restauracja Apteka

 

Miej swój wkład - akcja „Podziel się przepisem!”

Organizujemy także akcję „Podziel się przepisem!” – zachęcamy do odszukania swoich rodzinnych przepiśników: zeszytów, zbiorów z przepisami na różne dania – przesłania ich zdjęć na adres etnografia@muzeum.bydgoszcz.pl lub przyniesienia do muzeum, celem wykonania dokumentacji oraz pokazania ich w naszych mediach społecznościowych.

Włączcie się do pracy nad wystawą. Chcemy zaprezentować  ciekawe wątki związane z osobistą, kulinarna historią mieszkańców naszego miasta  i regionu.

 

 

Partnerzy wystawy:

Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej

Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu

Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy

Młyny Rothera - Park Kultury

Szlak Krajoznawczo-Kulinarny Niech Cię Zakole

Akademia Kulinarna Sadkiewicza

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy

Biuro Turystyki, Szkoleń i Konferencji "Visite"

Cukiernia Sowa

Warzelnia Piwa w Bydgoszcz

Kuchnia Pałacowa Ostromecko

Restauracja Apteka

Bromberg Kaffe

Manufaktura Słodyczy Karmelkowa Kraina

 

Otwarcie wystawy: 16 grudnia 2021 roku, godz. 18:00

Wystawa potrwa do 27 lutego 2022 roku. Zakończymy ją tradycyjnym "śledzikiem".

 

Zapraszamy na cykl spotkań i wydarzeń towarzyszących oraz do udziału w działaniach edukacyjnych.

Szczegółowy program udostępnimy na początku grudnia.

 

 Dołącz do nas na Facebooku [TUTAJ]



Źródło: Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy

Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy

ul. Gdańska 4
85-006 Bydgoszcz
tel.:52 52 53 555