Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu
Podany czas trwania wystawy nie uwzględnia dni wolnych oraz rzeczywistych godzin otwarcia. Przed wizytą w danym obiekcie prosimy o kontakt z organizatorem celem potwierdzenia dostępności ekspozycji.
Wystawa "Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu" prezentuje zagadnienia związane z bogatą kulturą kulinarną w Bydgoszczy. Jest próbą podjęcia refleksji nad dziejami kulinariów w naszym mieście oraz nad lokalnym dziedzictwem materialnych i niematerialnym z nimi związanym.
Co znajdziemy na wystawie?
Na ekspozycji zobaczymy między innymi przechowywane w zbiorach muzealnych naczynia a także narzędzia służące do przygotowania, podawania oraz przechowywania jedzenia.
Nie zabraknie fotografii popularnych bydgoskich restauracji, kawiarni czy cukierni. Pokazane zostaną jadłospisy przechowywane w zbiorach muzealnych i prywatnych.
Wspomniana zostanie działalność znanych, a często już nieistniejących bydgoskich fabryk, wytwórni i zakładów spożywczych. Ekspozycję uzupełnią historyczne reklamy i ogłoszenia prasowe.
Wspomnimy także o sztuce bydgoskiego artysty Bronisława Zygfryda Nowickiego (1907-1981), który m.in. projektował reklamy oraz opakowania wyrobów spożywczych, np. firmy Pilińskiego, wody Ostromecko czy "Jutrzenki" - słynnej bydgoskiej fabryki cukierniczej.
Ważnym elementem prezentacji będą receptury i przepisy łączone z historią miasta i jego mieszkańców. Kulinarnych tropów poszukamy między innymi w słownikach Bartłomieja z Bydgoszczy czy w gwarze bydgoskiej.
Wraz z prof. Jarosławem Dumanowskim zastanowimy się, czy najstarsze przepisy na potrawy związane z naszym miastem mogą sięgać XVII wieku? Wyeksponowane zostaną zeszyty z recepturami oraz książki kucharskie, gromadzone międzypokoleniowo w bydgoskich domach. Pokazane zostaną produkty i wyroby określane jako „bydgoskie".
W świąteczny klimat wprowadzą nas aranżacje stołów wigilijnych: kujawskiego i mieszczańskiego z okresu międzywojennego, a także kuchni z czasów PRL, przywołującej wspomnienie o przygotowaniach do jednych z najważniejszych świąt w roku.
Kuchnia i historia wyżywienia są częścią kultury i tożsamości lokalnej. Jest to okazja do spojrzenia na dzieje Bydgoszczy i jej mieszkańców z innej perspektywy.
Projekt o hybrydowym charakterze
„Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu" to projekt mający hybrydowy charakter. W jego skład wchodzą nie tylko działania związane z ekspozycją, ale także te wykraczające poza muzeum i angażujące i sieciujące działania wielu grup społecznych, instytucji, firm restauracji, kawiarni, czy szkół.
Wydawnictwo
Ekspozycji będzie towarzyszyć wydawnictwo "Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu", w którym przedstawiony zostanie zbiór przepisów kulinarnych związanych z naszym miastem, a także współczesne propozycje lokalnych szefów kuchni, cukierników i pedagogów. Tekst uzupełnią eseje dotyczące historii wyżywienia w Bydgoszczy i okolicach.
MOB kulinarnie
Od kilku miesięcy w ramach cyklu "MOB kulinarnie" na fanpejdżach społecznościowych MOB prezentujemy przepisy kulinarne ukazujące się w bydgoskiej prasie w okresie międzywojennym. Działanie to będzie trwało do końca lutego 2022.
Konkurs
Ważną częścią projektu jest konkurs plastyczno-kulinarny "Wymarzone Muzeum. Przyprawione tradycjami", do udziału w którym zapraszamy rodziny z dziećmi w wieku szkolnym. Na zgłoszenia prac konkursowych czekamy do 30 listopada.
Szczegóły [TUTAJ]
Niespodzianki w bydgoskich punktach gastro
W trakcie trwania wystawy zachęcamy do odwiedzenia bydgoskich restauracji oraz cukierni i kawiarni, w których możliwa będzie degustacja dań i wyrobów inspirowanych dawnymi przepisami związanymi z Bydgoszczą. Włączamy się tym samym w powstający miejski szlak kulinarny inicjowany przez Biuro Turystyki, Szkoleń i Konferencji "Visite".
Szukajcie w menu:
Cukiernia Sowa
Warzelnia Piwa w Bydgoszcz
Kuchnia Pałacowa Ostromecko
Restauracja Apteka
Miej swój wkład - akcja „Podziel się przepisem!”
Organizujemy także akcję „Podziel się przepisem!” – zachęcamy do odszukania swoich rodzinnych przepiśników: zeszytów, zbiorów z przepisami na różne dania – przesłania ich zdjęć na adres etnografia@muzeum.bydgoszcz.pl lub przyniesienia do muzeum, celem wykonania dokumentacji oraz pokazania ich w naszych mediach społecznościowych.
Włączcie się do pracy nad wystawą. Chcemy zaprezentować ciekawe wątki związane z osobistą, kulinarna historią mieszkańców naszego miasta i regionu.
Partnerzy wystawy:
Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej
Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu
Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy
Młyny Rothera - Park Kultury
Szlak Krajoznawczo-Kulinarny Niech Cię Zakole
Akademia Kulinarna Sadkiewicza
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy
Biuro Turystyki, Szkoleń i Konferencji "Visite"
Cukiernia Sowa
Warzelnia Piwa w Bydgoszcz
Kuchnia Pałacowa Ostromecko
Restauracja Apteka
Bromberg Kaffe
Manufaktura Słodyczy Karmelkowa Kraina
Otwarcie wystawy: 16 grudnia 2021 roku, godz. 18:00
Wystawa potrwa do 27 lutego 2022 roku. Zakończymy ją tradycyjnym "śledzikiem".
Zapraszamy na cykl spotkań i wydarzeń towarzyszących oraz do udziału w działaniach edukacyjnych.
Szczegółowy program udostępnimy na początku grudnia.
Dołącz do nas na Facebooku [TUTAJ]
Źródło: Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy
Co znajdziemy na wystawie?
Na ekspozycji zobaczymy między innymi przechowywane w zbiorach muzealnych naczynia a także narzędzia służące do przygotowania, podawania oraz przechowywania jedzenia.
Nie zabraknie fotografii popularnych bydgoskich restauracji, kawiarni czy cukierni. Pokazane zostaną jadłospisy przechowywane w zbiorach muzealnych i prywatnych.
Wspomniana zostanie działalność znanych, a często już nieistniejących bydgoskich fabryk, wytwórni i zakładów spożywczych. Ekspozycję uzupełnią historyczne reklamy i ogłoszenia prasowe.
Wspomnimy także o sztuce bydgoskiego artysty Bronisława Zygfryda Nowickiego (1907-1981), który m.in. projektował reklamy oraz opakowania wyrobów spożywczych, np. firmy Pilińskiego, wody Ostromecko czy "Jutrzenki" - słynnej bydgoskiej fabryki cukierniczej.
Ważnym elementem prezentacji będą receptury i przepisy łączone z historią miasta i jego mieszkańców. Kulinarnych tropów poszukamy między innymi w słownikach Bartłomieja z Bydgoszczy czy w gwarze bydgoskiej.
Wraz z prof. Jarosławem Dumanowskim zastanowimy się, czy najstarsze przepisy na potrawy związane z naszym miastem mogą sięgać XVII wieku? Wyeksponowane zostaną zeszyty z recepturami oraz książki kucharskie, gromadzone międzypokoleniowo w bydgoskich domach. Pokazane zostaną produkty i wyroby określane jako „bydgoskie".
W świąteczny klimat wprowadzą nas aranżacje stołów wigilijnych: kujawskiego i mieszczańskiego z okresu międzywojennego, a także kuchni z czasów PRL, przywołującej wspomnienie o przygotowaniach do jednych z najważniejszych świąt w roku.
Kuchnia i historia wyżywienia są częścią kultury i tożsamości lokalnej. Jest to okazja do spojrzenia na dzieje Bydgoszczy i jej mieszkańców z innej perspektywy.
Projekt o hybrydowym charakterze
„Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu" to projekt mający hybrydowy charakter. W jego skład wchodzą nie tylko działania związane z ekspozycją, ale także te wykraczające poza muzeum i angażujące i sieciujące działania wielu grup społecznych, instytucji, firm restauracji, kawiarni, czy szkół.
Wydawnictwo
Ekspozycji będzie towarzyszyć wydawnictwo "Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu", w którym przedstawiony zostanie zbiór przepisów kulinarnych związanych z naszym miastem, a także współczesne propozycje lokalnych szefów kuchni, cukierników i pedagogów. Tekst uzupełnią eseje dotyczące historii wyżywienia w Bydgoszczy i okolicach.
MOB kulinarnie
Od kilku miesięcy w ramach cyklu "MOB kulinarnie" na fanpejdżach społecznościowych MOB prezentujemy przepisy kulinarne ukazujące się w bydgoskiej prasie w okresie międzywojennym. Działanie to będzie trwało do końca lutego 2022.
Konkurs
Ważną częścią projektu jest konkurs plastyczno-kulinarny "Wymarzone Muzeum. Przyprawione tradycjami", do udziału w którym zapraszamy rodziny z dziećmi w wieku szkolnym. Na zgłoszenia prac konkursowych czekamy do 30 listopada.
Szczegóły [TUTAJ]
Niespodzianki w bydgoskich punktach gastro
W trakcie trwania wystawy zachęcamy do odwiedzenia bydgoskich restauracji oraz cukierni i kawiarni, w których możliwa będzie degustacja dań i wyrobów inspirowanych dawnymi przepisami związanymi z Bydgoszczą. Włączamy się tym samym w powstający miejski szlak kulinarny inicjowany przez Biuro Turystyki, Szkoleń i Konferencji "Visite".
Szukajcie w menu:
Cukiernia Sowa
Warzelnia Piwa w Bydgoszcz
Kuchnia Pałacowa Ostromecko
Restauracja Apteka
Miej swój wkład - akcja „Podziel się przepisem!”
Organizujemy także akcję „Podziel się przepisem!” – zachęcamy do odszukania swoich rodzinnych przepiśników: zeszytów, zbiorów z przepisami na różne dania – przesłania ich zdjęć na adres etnografia@muzeum.bydgoszcz.pl lub przyniesienia do muzeum, celem wykonania dokumentacji oraz pokazania ich w naszych mediach społecznościowych.
Włączcie się do pracy nad wystawą. Chcemy zaprezentować ciekawe wątki związane z osobistą, kulinarna historią mieszkańców naszego miasta i regionu.
Partnerzy wystawy:
Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej
Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu
Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy
Młyny Rothera - Park Kultury
Szlak Krajoznawczo-Kulinarny Niech Cię Zakole
Akademia Kulinarna Sadkiewicza
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy
Biuro Turystyki, Szkoleń i Konferencji "Visite"
Cukiernia Sowa
Warzelnia Piwa w Bydgoszcz
Kuchnia Pałacowa Ostromecko
Restauracja Apteka
Bromberg Kaffe
Manufaktura Słodyczy Karmelkowa Kraina
Otwarcie wystawy: 16 grudnia 2021 roku, godz. 18:00
Wystawa potrwa do 27 lutego 2022 roku. Zakończymy ją tradycyjnym "śledzikiem".
Zapraszamy na cykl spotkań i wydarzeń towarzyszących oraz do udziału w działaniach edukacyjnych.
Szczegółowy program udostępnimy na początku grudnia.
Dołącz do nas na Facebooku [TUTAJ]
Źródło: Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy