Podróże w czasie: W wiosce piastowskiej
Dziedzictwo  /  Edukacja

Podróże w czasie: W wiosce piastowskiej

  • Wydarzenie archiwalne: 15.08.2024
Miejsce:
Muzeum w BiskupinieBiskupin

Podróże w czasie. W wiosce piastowskiej. „Spróbuj sam! Pokazy i warsztaty interaktywne.”

15-18 sierpnia 2024, godz. 9:00-18:00

Przenieś się do czasów początków państwa polskiego!

Poznaj jak żyli dawni Słowianie! 

Wciel się w rolę wczesnośredniowiecznego mieszkańca wsi!

POKAZY, WARSZATY, POGAWĘDKI, OPROWADZANIE!  Poznaj jak żyli Słowianie 1000 lat temu!  W malowniczej rekonstrukcji Wioski piastowskiej spotkacie różnorodnych rzemieślników. Poznacie wczesnośredniowieczny strój i przedmioty codziennego użytku. Zobaczycie proces obróbki wełny, powstawania naczyń z gliny oraz tajniki pracy rogownika, snycerza i kowala. U zielarki dowiecie się jakimi roślinami leczono poszczególne schorzenia. W słowiańskiej kuchni - opartej na produktach dostępnych 1000 lat temu - spróbujcie dawnych smaków. 

Spróbuj sam! Weź udział w warsztatach.  Warsztaty kulinarne „Słowiańskie smaki” z autorami książki „Kuchnia Słowian” - archeologami Hanną i Pawłem Lis - oraz warsztaty rzemieślnicze to niepowtarzalna okazja by jeszcze lepiej poznać jak żyli ludzie 1000 lat temu. Oferta skierowana jest zarówno dla młodszych, jak i starszych odbiorców. Szczegóły w poniższym programie imprezy.  Dowiedz się jeszcze więcej! Lubisz wiedzieć więcej? Zapraszamy na specjalne spotkanie z archeologiem, który opowie o wczesnośredniowiecznym Biskupinie. Chcesz, żeby Twoje dziecko wiedziało więcej? codziennie odbywać się będą specjalne oprowadzanie po rekonstrukcji Wioski piastowskiej skierowane do najmłodszych. Szczegóły w poniższym programie imprezy.

Spotkanie autorskie Spotkanie autorskie z Wiktorią Korzeniowską autorką komiksu Słowiańskie mity i opowieści w komiksie. Szczegóły w poniższym programie imprezy.

Program: Spotkania autorskie, oprowadzanie, pogawędki Czwartek, 15 sierpnia: -  14:30 – Spotkanie autorskie z Wiktorią Korzeniowską autorką komiksu Słowiańskie mity i opowieści w komiksie. Czwartek-niedziela,  15-18 sierpnia:  - 13:00 – Jak to było 1000 lat temu? – dla dzieci - specjalne oprowadzanie po wiosce (zbiórka przy stanowisku naturalnego barwienia wełny), - 15:30 – „Spotkanie z archeologiem – Skąd ta wioska? Czyli o wczesnośredniowiecznym Biskupinie słów kilka” – pogawędka (dla starszych), (przy stanowisku naturalnego barwienia wełny).     Warsztaty na zapisy. Liczba miejsc ograniczona, udział bez dodatkowej opłaty do biletu wstępu do Muzeum.  Zapisy ruszają 23 lipca!  Czwartek, 15 sierpnia:  - kowalstwo  (osoby dorosłe). Start godzina 10:00. Czas trwania około 6h.   W programie warsztatów: wprowadzenie do kowalstwa, wykonanie wybranego przedmiotu (w zależności od postępów do wyboru: krzesiwo, zapinka podkowiasta, nóż podręczny, haczyk, gwóźdź)*.  Prowadzący: Krystian Szczepański.   - skórnictwo (osoby od 10 r. ż.). Start godzina 11.00. Czas trwania około 3h.  W programie: wprowadzenie do skórnictwa. Wykonanie wybranego przedmiotu (sakwa, pas, pochewka do noża lub rekonstrukcja kaletki z Opola)*. Prowadzący: Maciej Perczak.   - „Słowiańskie smaki” – (bez ograniczeń wiekowych)**. Start godzina 12:00. Czas trwania około 2 h. W programie, w zależności od zaangażowania grupy: mielenie mąki na żarnach kamiennych; przygotowywanie i pieczenie podpłomyków; gotowanie w garnkach glinianych: polewki, soczewica, kasze, bryje i bryjki; przygotowanie i pieczenie mięsa na kamieniu; gotowanie kapusty z grochem w kociołku metalowym.  Prowadzący Hanna i Paweł Lis – archeolodzy, autorzy książki „Kuchnia Słowian”.  

Piątek, 16 sierpnia - kowalstwo  (osoby dorosłe). Start godzina 10:00. Czas trwania około 6h.   W programie: wprowadzenie do kowalstwa, wykonanie wybranego przedmiotu (w zależności od postępów do wyboru: krzesiwo, zapinka podkowiasta, nóż podręczny, haczyk, gwóźdź)*.  Prowadzący: Krystian Szczepański.  - tkactwo (od 10 roku życia). Start godzina 11:00. Czas trwania około 3h. W programie: podstawy wiedzy o tkactwie wczesnośredniowiecznym oraz przykłady z różnych epok i stron świata. Przygotowanie surowca, przędzenie, tkanie krajek i tkanin oraz ich wykończenie*. Prowadzący: Joanna Kucharz.  - „Słowiańskie smaki” – (bez ograniczeń wiekowych)**. Start godzina 12:00. Czas trwania około 2 h. W programie, w zależności od zaangażowania grupy: mielenie mąki na żarnach kamiennych; przygotowywanie i pieczenie podpłomyków; gotowanie w garnkach glinianych: polewki, soczewica, kasze, bryje i bryjki; przygotowanie i pieczenie mięsa na kamieniu; gotowanie kapusty z grochem w kociołku metalowym.  Prowadzący Hanna i Paweł Lis – archeolodzy, autorzy książki „Kuchnia Słowian”.   - farbowanie wełny (od 14 r. ż.). Start godzina 13:00. Czas trwania około 3 h.  W programie: historia farbowania barwnikami naturalnymi. Przygotowanie wełny, spacer w celu zebrania roślin barwiących, przygotowanie kąpieli barwiącej (trzy kolory), barwienie*. Prowadzący: Sara White.  

Sobota, 17 sierpnia:  - kowalstwo  (osoby dorosłe). Start godzina 10:00. Czas trwania około 6h.   W programie: wprowadzenie do kowalstwa, wykonanie wybranego przedmiotu (w zależności od postępów do wyboru: krzesiwo, zapinka podkowiasta, nóż podręczny, haczyk, gwóźdź)*.  Prowadzący: Krystian Szczepański.   - skórnictwo (osoby od 10 r. ż.). Start godzina 11.00. Czas trwania około 3h.  W programie: wprowadzenie do skórnictwa. Wykonanie wybranego przedmiotu (sakwa, pas, pochewka do noża lub rekonstrukcja kaletki z Opola)*. Prowadzący: Maciej Perczak.   - „Słowiańskie smaki” – (bez ograniczeń wiekowych)**. Start godzina 12:00. Czas trwania około 2 h.  W programie, w zależności od zaangażowania grupy: mielenie mąki na żarnach kamiennych; przygotowywanie i pieczenie podpłomyków; gotowanie w garnkach glinianych: polewki, soczewica, kasze, bryje i bryjki; przygotowanie i pieczenie mięsa na kamieniu; gotowanie kapusty z grochem w kociołku metalowym.  Prowadzący Hanna i Paweł Lis – archeolodzy, autorzy książki „Kuchnia Słowian”.  

Niedziela, 18 sierpnia  - kowalstwo  (osoby dorosłe). Start godzina 10:00. Czas trwania około 6h.   W programie: wprowadzenie do kowalstwa, wykonanie wybranego przedmiotu (w zależności od postępów do wyboru: krzesiwo, zapinka podkowiasta, nóż podręczny, haczyk, gwóźdź)*.  Prowadzący: Krystian Szczepański. - tkactwo (od 10 roku życia). Start godzina 11:00. Czas trwania około 3h. W programie: podstawy wiedzy o tkactwie wczesnośredniowiecznym oraz przykłady z różnych epok i stron świata. Przygotowanie surowca, przędzenie, tkanie krajek i tkanin oraz ich wykończenie Prowadzący: Joanna Kucharz.  - „Słowiańskie smaki” – (bez ograniczeń wiekowych)** Start godzina 12:00. Czas trwania około 2 h.  W programie, w zależności od zaangażowania grupy: mielenie mąki na żarnach kamiennych; przygotowywanie i pieczenie podpłomyków; gotowanie w garnkach glinianych: polewki, soczewica, kasze, bryje i bryjki; przygotowanie i pieczenie mięsa na kamieniu; gotowanie kapusty z grochem w kociołku metalowym.  Prowadzący Hanna i Paweł Lis – archeolodzy, autorzy książki „Kuchnia Słowian”.   - Naalbinding (od 10 roku życia). Start godzina 13:00. Czas trwania około 2h.  W programie: historia ściegu igłowego, wykonanie prostych przedmiotów użytkowych*. Prowadzący: Izabela Borowiecka-Rohde    *Gotowe wyroby uczestnicy zabierają ze sobą. **Dzieci pod opieką dorosłych.   

Ponadto każdego dnia – warsztaty bez konieczności wcześniejszych zapisów i ograniczeń wieków (udział bez dodatkowej opłaty do biletu wstępu do Muzeum w godzinach jego otwarcia 9:00-18:00). - lepienie w glinie,  - wyrób zabawek ze słomy, - motanie motanek,  - zagroda wczesnośredniowiecznego rolnika.  Oraz piątek i niedziela: skórnictwo - bransoletki.    HONOROWY PATRONAT WYDARZENIA: Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki. Wydarzenie w ramach “Weekendu na Szlaku Piastowskim”.   Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w programie   

ZAPRASZAMY!



Źródło: Muzeum Archeologiczne w Biskupinie