Podróże w czasie: W wiosce piastowskiej
Podróże w czasie. W wiosce piastowskiej. „Spróbuj sam! Pokazy i warsztaty interaktywne.”
15-18 sierpnia 2024, godz. 9:00-18:00
Przenieś się do czasów początków państwa polskiego!
Poznaj jak żyli dawni Słowianie!
Wciel się w rolę wczesnośredniowiecznego mieszkańca wsi!
POKAZY, WARSZATY, POGAWĘDKI, OPROWADZANIE! Poznaj jak żyli Słowianie 1000 lat temu! W malowniczej rekonstrukcji Wioski piastowskiej spotkacie różnorodnych rzemieślników. Poznacie wczesnośredniowieczny strój i przedmioty codziennego użytku. Zobaczycie proces obróbki wełny, powstawania naczyń z gliny oraz tajniki pracy rogownika, snycerza i kowala. U zielarki dowiecie się jakimi roślinami leczono poszczególne schorzenia. W słowiańskiej kuchni - opartej na produktach dostępnych 1000 lat temu - spróbujcie dawnych smaków.
Spróbuj sam! Weź udział w warsztatach. Warsztaty kulinarne „Słowiańskie smaki” z autorami książki „Kuchnia Słowian” - archeologami Hanną i Pawłem Lis - oraz warsztaty rzemieślnicze to niepowtarzalna okazja by jeszcze lepiej poznać jak żyli ludzie 1000 lat temu. Oferta skierowana jest zarówno dla młodszych, jak i starszych odbiorców. Szczegóły w poniższym programie imprezy. Dowiedz się jeszcze więcej! Lubisz wiedzieć więcej? Zapraszamy na specjalne spotkanie z archeologiem, który opowie o wczesnośredniowiecznym Biskupinie. Chcesz, żeby Twoje dziecko wiedziało więcej? codziennie odbywać się będą specjalne oprowadzanie po rekonstrukcji Wioski piastowskiej skierowane do najmłodszych. Szczegóły w poniższym programie imprezy.
Spotkanie autorskie Spotkanie autorskie z Wiktorią Korzeniowską autorką komiksu Słowiańskie mity i opowieści w komiksie. Szczegóły w poniższym programie imprezy.
Program: Spotkania autorskie, oprowadzanie, pogawędki Czwartek, 15 sierpnia: - 14:30 – Spotkanie autorskie z Wiktorią Korzeniowską autorką komiksu Słowiańskie mity i opowieści w komiksie. Czwartek-niedziela, 15-18 sierpnia: - 13:00 – Jak to było 1000 lat temu? – dla dzieci - specjalne oprowadzanie po wiosce (zbiórka przy stanowisku naturalnego barwienia wełny), - 15:30 – „Spotkanie z archeologiem – Skąd ta wioska? Czyli o wczesnośredniowiecznym Biskupinie słów kilka” – pogawędka (dla starszych), (przy stanowisku naturalnego barwienia wełny). Warsztaty na zapisy. Liczba miejsc ograniczona, udział bez dodatkowej opłaty do biletu wstępu do Muzeum. Zapisy ruszają 23 lipca! Czwartek, 15 sierpnia: - kowalstwo (osoby dorosłe). Start godzina 10:00. Czas trwania około 6h. W programie warsztatów: wprowadzenie do kowalstwa, wykonanie wybranego przedmiotu (w zależności od postępów do wyboru: krzesiwo, zapinka podkowiasta, nóż podręczny, haczyk, gwóźdź)*. Prowadzący: Krystian Szczepański. - skórnictwo (osoby od 10 r. ż.). Start godzina 11.00. Czas trwania około 3h. W programie: wprowadzenie do skórnictwa. Wykonanie wybranego przedmiotu (sakwa, pas, pochewka do noża lub rekonstrukcja kaletki z Opola)*. Prowadzący: Maciej Perczak. - „Słowiańskie smaki” – (bez ograniczeń wiekowych)**. Start godzina 12:00. Czas trwania około 2 h. W programie, w zależności od zaangażowania grupy: mielenie mąki na żarnach kamiennych; przygotowywanie i pieczenie podpłomyków; gotowanie w garnkach glinianych: polewki, soczewica, kasze, bryje i bryjki; przygotowanie i pieczenie mięsa na kamieniu; gotowanie kapusty z grochem w kociołku metalowym. Prowadzący Hanna i Paweł Lis – archeolodzy, autorzy książki „Kuchnia Słowian”.
Piątek, 16 sierpnia - kowalstwo (osoby dorosłe). Start godzina 10:00. Czas trwania około 6h. W programie: wprowadzenie do kowalstwa, wykonanie wybranego przedmiotu (w zależności od postępów do wyboru: krzesiwo, zapinka podkowiasta, nóż podręczny, haczyk, gwóźdź)*. Prowadzący: Krystian Szczepański. - tkactwo (od 10 roku życia). Start godzina 11:00. Czas trwania około 3h. W programie: podstawy wiedzy o tkactwie wczesnośredniowiecznym oraz przykłady z różnych epok i stron świata. Przygotowanie surowca, przędzenie, tkanie krajek i tkanin oraz ich wykończenie*. Prowadzący: Joanna Kucharz. - „Słowiańskie smaki” – (bez ograniczeń wiekowych)**. Start godzina 12:00. Czas trwania około 2 h. W programie, w zależności od zaangażowania grupy: mielenie mąki na żarnach kamiennych; przygotowywanie i pieczenie podpłomyków; gotowanie w garnkach glinianych: polewki, soczewica, kasze, bryje i bryjki; przygotowanie i pieczenie mięsa na kamieniu; gotowanie kapusty z grochem w kociołku metalowym. Prowadzący Hanna i Paweł Lis – archeolodzy, autorzy książki „Kuchnia Słowian”. - farbowanie wełny (od 14 r. ż.). Start godzina 13:00. Czas trwania około 3 h. W programie: historia farbowania barwnikami naturalnymi. Przygotowanie wełny, spacer w celu zebrania roślin barwiących, przygotowanie kąpieli barwiącej (trzy kolory), barwienie*. Prowadzący: Sara White.
Sobota, 17 sierpnia: - kowalstwo (osoby dorosłe). Start godzina 10:00. Czas trwania około 6h. W programie: wprowadzenie do kowalstwa, wykonanie wybranego przedmiotu (w zależności od postępów do wyboru: krzesiwo, zapinka podkowiasta, nóż podręczny, haczyk, gwóźdź)*. Prowadzący: Krystian Szczepański. - skórnictwo (osoby od 10 r. ż.). Start godzina 11.00. Czas trwania około 3h. W programie: wprowadzenie do skórnictwa. Wykonanie wybranego przedmiotu (sakwa, pas, pochewka do noża lub rekonstrukcja kaletki z Opola)*. Prowadzący: Maciej Perczak. - „Słowiańskie smaki” – (bez ograniczeń wiekowych)**. Start godzina 12:00. Czas trwania około 2 h. W programie, w zależności od zaangażowania grupy: mielenie mąki na żarnach kamiennych; przygotowywanie i pieczenie podpłomyków; gotowanie w garnkach glinianych: polewki, soczewica, kasze, bryje i bryjki; przygotowanie i pieczenie mięsa na kamieniu; gotowanie kapusty z grochem w kociołku metalowym. Prowadzący Hanna i Paweł Lis – archeolodzy, autorzy książki „Kuchnia Słowian”.
Niedziela, 18 sierpnia - kowalstwo (osoby dorosłe). Start godzina 10:00. Czas trwania około 6h. W programie: wprowadzenie do kowalstwa, wykonanie wybranego przedmiotu (w zależności od postępów do wyboru: krzesiwo, zapinka podkowiasta, nóż podręczny, haczyk, gwóźdź)*. Prowadzący: Krystian Szczepański. - tkactwo (od 10 roku życia). Start godzina 11:00. Czas trwania około 3h. W programie: podstawy wiedzy o tkactwie wczesnośredniowiecznym oraz przykłady z różnych epok i stron świata. Przygotowanie surowca, przędzenie, tkanie krajek i tkanin oraz ich wykończenie Prowadzący: Joanna Kucharz. - „Słowiańskie smaki” – (bez ograniczeń wiekowych)** Start godzina 12:00. Czas trwania około 2 h. W programie, w zależności od zaangażowania grupy: mielenie mąki na żarnach kamiennych; przygotowywanie i pieczenie podpłomyków; gotowanie w garnkach glinianych: polewki, soczewica, kasze, bryje i bryjki; przygotowanie i pieczenie mięsa na kamieniu; gotowanie kapusty z grochem w kociołku metalowym. Prowadzący Hanna i Paweł Lis – archeolodzy, autorzy książki „Kuchnia Słowian”. - Naalbinding (od 10 roku życia). Start godzina 13:00. Czas trwania około 2h. W programie: historia ściegu igłowego, wykonanie prostych przedmiotów użytkowych*. Prowadzący: Izabela Borowiecka-Rohde *Gotowe wyroby uczestnicy zabierają ze sobą. **Dzieci pod opieką dorosłych.
Ponadto każdego dnia – warsztaty bez konieczności wcześniejszych zapisów i ograniczeń wieków (udział bez dodatkowej opłaty do biletu wstępu do Muzeum w godzinach jego otwarcia 9:00-18:00). - lepienie w glinie, - wyrób zabawek ze słomy, - motanie motanek, - zagroda wczesnośredniowiecznego rolnika. Oraz piątek i niedziela: skórnictwo - bransoletki. HONOROWY PATRONAT WYDARZENIA: Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki. Wydarzenie w ramach “Weekendu na Szlaku Piastowskim”. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w programie
ZAPRASZAMY!
Źródło: Muzeum Archeologiczne w Biskupinie