Piernikalia, Pierniki w Polsce. Śladami piernikarskiego rzemiosła.
Dziedzictwo  /  Edukacja

Piernikalia, Pierniki w Polsce. Śladami piernikarskiego rzemiosła.

  • Wydarzenie archiwalne: 30.11.2022
Miejsce:
Gmach główny Gdańska 4Bydgoszcz, ul. Gdańska 4
Wykład Anny Kornelii Jędrzejewskiej zaprezentuje zagadnienie obecności korzennych wypieków w kulturze kulinarnej. Pierniki są jednym z najbardziej znanych i popularnych ciast. Pierwsze wzmianki na ich temat w Polsce sięgają XIII wieku!

Przez ten czas pełniły różne funkcje. Od konsumpcyjnych poprzez dekoracyjne i estetyczne aż po lecznicze. Pierniki znamy m.in. jako ciasteczka zawieszane na choince, pulchne ciasto przekładane powidłami lub wyciśnięte z drewnianych form figurki przywożone, jako pamiątki głównie z Torunia. W trakcie spotkania będzie okazja zastanowić się m.in. nad tym, co oznacza nazwa "piernik"?  Dlaczego korzenne ciastka wypiekane są na Boże Narodzenie? Kto je dawniej przygotowywał? Wydarzenie uzupełni pokaz oraz degustacja.

Anna Kornelia Jędrzejewska, muzealniczka, historyczka sztuki, kuratorka i edukatorka. Współautorka (wraz z Barbarą Kukowicz-Wirowską) Muzeum Toruńskiego Piernika oddziału Muzeum Okręgowego w Toruniu. Obecnie kustosz i kierownik Pracowni Etnografii Muzeum Okręgowego im. Leona Wyczółkowskiego oraz kuratorka Sekcji Dziedzictwa Kulinarnego Miejskiego Centrum Kultury w Bydgoszczy. W 2022 roku stypendystka Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Po godzinach prowadzi blog „Piernikarka”.

Źródło: Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy