Otwarcie wystawy
Dla dzieci  /  Sztuki wizualne

Otwarcie wystawy "Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu" i wystawy pokonkursowej "Wymarzone Muzeum"

  • Wydarzenie archiwalne: 16.12.2021
Miejsce:
Spichrze nad BrdąBydgoszcz, ul. Grodzka 7
Wystawa "Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu" prezentuje zagadnienia związane z bogatą kulturą kulinarną w Bydgoszczy. Jest próbą podjęcia refleksji nad dziejami kulinariów w naszym mieście oraz nad lokalnym dziedzictwem materialnych i niematerialnym z nimi związanym.

Co znajdziemy na wystawie?

Na ekspozycji zobaczymy między innymi przechowywane w zbiorach muzealnych naczynia a także narzędzia służące do przygotowania, podawania oraz przechowywania jedzenia.

Nie zabraknie fotografii popularnych bydgoskich restauracji, kawiarni czy cukierni. Pokazane zostaną jadłospisy przechowywane w zbiorach muzealnych i prywatnych.

Wspomniana zostanie działalność znanych, a często już nieistniejących bydgoskich fabryk, wytwórni i zakładów spożywczych. Ekspozycję uzupełnią historyczne reklamy i ogłoszenia prasowe.

Wspomnimy także o sztuce bydgoskiego artysty Bronisława Zygfryda Nowickiego (1907-1981), który m.in. projektował reklamy oraz opakowania wyrobów spożywczych, np. firmy Pilińskiego, wody Ostromecko czy "Jutrzenki" - słynnej bydgoskiej fabryki cukierniczej.

Ważnym elementem prezentacji będą receptury i przepisy łączone z historią miasta i jego mieszkańców. Kulinarnych tropów poszukamy między innymi w słownikach Bartłomieja z Bydgoszczy czy w gwarze bydgoskiej.

Wraz z prof. Jarosławem Dumanowskim zastanowimy się, czy najstarsze przepisy na potrawy związane z naszym miastem mogą sięgać XVII wieku? Wyeksponowane zostaną zeszyty z recepturami oraz książki kucharskie, gromadzone międzypokoleniowo w bydgoskich domach. Pokazane zostaną produkty i wyroby określane jako „bydgoskie".

W świąteczny klimat wprowadzą nas aranżacje stołów wigilijnych: kujawskiego i mieszczańskiego z okresu międzywojennego, a także kuchni z czasów PRL, przywołującej wspomnienie o przygotowaniach do jednych z najważniejszych świąt w roku.

Kuchnia i historia wyżywienia są częścią kultury i tożsamości lokalnej. Jest to okazja do spojrzenia na dzieje Bydgoszczy i jej mieszkańców z innej perspektywy.

 

Projekt o hybrydowym charakterze

„Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu" to projekt mający hybrydowy charakter. W jego skład wchodzą nie tylko działania związane z ekspozycją, ale także te wykraczające poza muzeum i angażujące i sieciujące działania wielu grup społecznych, instytucji, firm restauracji, kawiarni, czy szkół.

Wydawnictwo

Ekspozycji będzie towarzyszyć wydawnictwo "Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu", w którym przedstawiony zostanie zbiór przepisów kulinarnych związanych z naszym miastem, a także współczesne propozycje lokalnych szefów kuchni, cukierników i pedagogów. Tekst uzupełnią eseje dotyczące historii wyżywienia w Bydgoszczy i okolicach.

MOB kulinarnie

Od kilku miesięcy w ramach cyklu "MOB kulinarnie" na fanpejdżach społecznościowych MOB prezentujemy przepisy kulinarne ukazujące się w bydgoskiej prasie w okresie międzywojennym. Działanie to będzie trwało do końca lutego 2022.

Konkurs

Ważną częścią projektu jest konkurs plastyczno-kulinarny "Wymarzone Muzeum. Przyprawione tradycjami", do udziału w którym zapraszamy rodziny z dziećmi w wieku szkolnym. Na zgłoszenia prac konkursowych czekamy do 30 listopada.

Otwarcie wystawy pokonkursowej oraz ogłoszenie listy laureatów odbędzie się 16 grudnia o godz. 18:00 w Spichrzach nad Brdą przy ul. Grodzkiej 7-11 (na wystawie Przepis na Bydgoszcz)

Lista tegorocznych laureatów:

Prace przestrzenne:
1. Marek Zaborowski - Ulubiony Zakątek
2. Filip Misiak - Muzeum
3. Zosia Pacholska - Słodkie Spichrza nad Brdą

Prace płaskie:
1. Konrad Badowski - Czas Muzeum
2. Aleksandra Kolano - Piernikowy ludzik
3. Tomasz Iwan - Muzeum Labirynt, Piotr Iwan Muzeum Enigmy

Regulamin [pdf]

Formularz zgłoszeniowy [pdf] 



 

Źródło: Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy