"Od spiżarni Rzepichy do kuchennych rewolucji - dzieje kuchni polskiej"
Dzieje polskiej kuchni są fascynujące – już na samym początku stajemy przed pytaniem czym jest kuchnia polska?
Czy to kuchnia oparta o spiżarnię z czasów Piasta, bogata kuchnia sarmackiej szlachty, mickiewiczowski arcyserwis czy przepisy Lucyny Ćwierczakowiczowej? Kuchnia chłopów, mieszczan, szlachty i królów – jak wpłynęła na nią królowa Bona, gospodarka PRL, literatura i współczesne media? Czy to prawda, że ziemniaki, sprowadzone jako roślina ozdobna, jako dar dla polskiej królowej, były wyklinane z ambony jako jabłka szatana? Czy można ugotować obiad za 5 zł i jak oberwać śledziom uszy? Zapraszamy na niezwykłą opowieść o smakach, zapachach, zastawach stołowych podczas podróży po dziejach polskiej gastronomii.
Źródło: Wąbrzeski Dom Kultury