Kujawska kuchnia w 5 smakach
W przeszłości nigdy nie było jednej kuchni kujawskiej! Zapraszamy na prezentację kujawskiej kuchni regionalnej ukazującej jej 5 zasadniczych historycznych składników – 5 smaków. Smak regionu tworzyły polskie kuchnie: dworska, mieszczańska i chłopska oraz kuchnie mniejszości niemieckiej i żydowskiej.
Prezentacja „Kujawska kuchnia w 5 smakach” odbędzie się w formie plenerowej, w ogrodzie Muzeum im. Jana Kasprowicza. Pokazy kulinarne oraz warsztaty połączone z degustacją przygotują zaproszone do udziału szkoły o profilu gastronomicznym prowadzone przez Powiat Inowrocławski oraz kujawskie koła gospodyń. Wydarzenie będzie dostępne dla wszystkich zainteresowanych w ramach obowiązującego reżimu sanitarnego. W przypadku wprowadzenia radykalnych obostrzeń sanitarnych, w związku z epidemią Covid 19, prezentacja będzie miała charakter on-line, a degustację umożliwią przygotowane „zestawy na wynos”.
Partnerzy
Źródło: Muzeum im. Jana Kasprowicza w Inowrocławiu