Kuchnia bez pokoju: Mali daykm – Dom mojej mamy (warsztaty kuchni kurdyjskiej)
Dziedzictwo  /  Edukacja  /  Inne

Kuchnia bez pokoju: Mali daykm – Dom mojej mamy (warsztaty kuchni kurdyjskiej)

  • Wydarzenie archiwalne: 22.01.2023
Miejsce:
Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy – Apteka pod ŁabędziemBydgoszcz, ul. Gdańska 5
Zapraszamy na pierwsze z cyklu „Kuchnia bez pokoju” – warsztaty kuchni kurdyjskiej. Mali daykm – Dom mojej mamy.

Kuchnia kurdyjska to żywy ogień i rodzina skupiona wokół niego, to dojrzałe warzywa, bulgur, jagnięcina i jogurt, misterne gołąbki z liści winogron, skupienie przy parzeniu herbaty. Dania koczowników i pasterzy wciąż znajdują się w codziennym menu Kurdów, którzy zachowują swoją tożsamość również poprzez podtrzymywanie tradycji kulinarnych swojego narodu.
Od górskich szczytów Taurusu, na pustynnych nizinach Iraku oraz Syrii, u podnóża gór Zagros jedzą oni dolmy, czyli warzywa, mięso i ryż zawijane w liście winogron, kofty – pikatne klopsiki, pilaw, podpłomyki.  Piją mocną herbatę, pogryzając mocno słodkie desery. Posiłki kurdyjskie są zazwyczaj spożywane na podłodze i podawane na małym obrusie umieszczonym na dywanie. Tradycyjnie dania gorące, dania zimne i słodycze podawane są w tym samym czasie.

Zapraszamy na spotkania z kuchnią kurdyjską, podczas których będzie można wysłuchać opowieści o domowym jedzeniu, o istocie sumaku (nie myślcie, że naprawdę wiecie, co to za tajemnicza przyprawa), o daktylach i herbacie, a także nauczyć się gotować kurdyjski bulgur, zupę z liści winogron i lepki deser i zjeść to wszystko na czarodziejskim dywanie, popijając oryginalną herbatę
Warsztaty poprowadzi pochodząca z Kurdystanu  Shahram Ismael, która urodziła się i wychowała w mieście Erbil. Przyjechała do Polski w 2019 roku na studia na kierunku Finanse i Rachunkowość, ukończyła je w październiku 2022 roku. Mieszka w Krakowie i tęskni za kuchnią swojej mamy.
Kuratorką cyklu jest „Kuchnia bez pokoju” jest  Monika Kucia -dziennikarka, kuratorka, producentka, performerka. Organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i społecznych, m.in. we współpracy z Polin Muzeum Historii Żydów Polskich i z Muzeum Narodowym w Gdańsku. Współautorka i producentka filmów o charakterze edukacyjno-promocyjnym dla Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny oraz Instytutu Kultury Polskiej w Nowym Jorku.
W spotkaniu weźmie udział  Agnieszka Siejka – biolog, podróżniczka, edukatorka. Pracuje na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu, prowadzi zajęcia dla dzieci i młodzieży z edukacji międzykulturowej i globalnej. Koordynatorka projektów lokalnych i międzynarodowych. Prezeska Fundacji Verde.

W organizacji wydarzenia uczestniczą szefowie kuchni i kucharze z:

  • Warzelnia Piwa w Bydgoszczy (Mariusz Barczewski)

  • Kuchnia Pałacowa - Pałace Ostromecko – Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy (Mikołaj Bąkowski, Błażej Mirota)

  • Chef Marcin Szukaj

  • Apteka Restauracja&Koktajlbar


W ramach wydarzenia odbędzie się także zwiedzanie wystawy „Kurdystan. Oblicza trwania” – w cenie biletu wstępu.
Zapisy: etnografia@muzeum.bydgoszcz.pl
Wstęp do muzeum – 50 zł

Zamierzonym efektem działań w ramach wydarzenia jest stworzenie unikalnej oferty pobudzającej lokalną aktywność w sektorze HoReCa w mało atrakcyjnym turystycznie okresie. Potencjał rozwojowy tego pomysłu docenił Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, który wsparł organizację projektu z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Projekt współfinansowany przez Miasto Bydgoszcz. Partnerem głównym wystawy jest Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Źródło: Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy