Jesienne warsztaty kulinarne w Olenderskim Parku Etnograficznym!
Jesień! Nasze przyzagrodowe ogrody aż pęcznieją od warzyw i ziół. Dlatego podczas kolejnych warsztatów kulinarnych odwiedzimy olenderskie zagony w poszukiwaniu marchwi, brukwi, dyni czy… skorzonery.
Z uzbieranych kolorowych i pachnących wspaniałości przygotujemy zdrowe kiszonki, które będą nas karmić witaminami podczas długich zimowych miesięcy.
Nie może oczywiście zabraknąć również ciepłego posiłku! Z zebranej w naszym skansenie pokrzywy przygotujemy farsz do pierogów, które gotować będziemy na zabytkowej kuchni opalanej drewnem.
Warsztaty tradycyjnie poprowadzi Filip Malinowski, właściciel znanej toruńskiej wege restauracji Chwast Prast, Prezes Fundacji Zdrowego Życia oraz organizator licznych warsztatów kulinarnych poświęconych dzikim roślinom jadalnym.
Wszystkie potrzebne produkty będą czekać na Was w skansenie, zabierzcie ze sobą tylko słoiki na kiszonki!
15 października (niedziela), godz. 10.30-13.00.
Kontakt: tel.: 690 635 561, e-mail: ope@etnomuzeum.pl
Koszt udziału: 120 zł/ os. (kolejna osoba z rodziny – 100 zł), liczba miejsc ograniczona.
Bilety:
Źródło: Muzeum Etnograficzne im. prof. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu