
Jesienne warsztaty kulinarne
No i przyszła jesień, a wraz z nią cała gama przepysznych roślin i grzybów, które można wykorzystać w trakcie kulinarnych eksperymentów w Olenderskim Parku Etnograficznym!
Jak zawsze na początku naszych cyklicznych warsztatów zabierzemy Was na spacer na nadwiślańskie łąki. Będziemy tam szukać składników, które posłużą do przygotowania oryginalnych dań. W planie mamy rozgrzewającą zupę na kiszonym podagryczniku, dzikie kotlety jaglane, a na deser… budyń dyniowy! A jeśli podczas spaceru uda nam się znaleźć takie niezwykłości, jak np. żółciak siarkowy, nasz olenderski kucharz – Filip Malinowski (właściciel Chwast Prast Vegetarian Bistro) – będzie wiedział, jak je wykorzystać! Tradycyjnie gotować będziemy na murowanej kuchni opalanej drewnem, a kulinarnym działaniom towarzyszyć będą ciekawe opowieści o roślinach dzikorosnących!
Termin: 5 października (niedziela), godz. 10.30-13.30
Bilet: 160 zł/os., kolejna osoba z rodziny – 130 zł, dzieci do 12 r.ż. – 50% ceny dostępne w kasie i online (kliknij, aby zakupić). Liczba miejsc ograniczona.
Źródło: Muzeum Etnograficzne im. prof. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu