
Etnowyprawka Malucha: Kapusta!
Zajęcia z cyklu „Etnowyprawka Malucha” adresowanego do dzieci (od 1 do 3 roku) i ich opiekunów. Jednym z głównych składników dawnego wiejskiego menu była kapusta. Dlatego w październiku ruszymy tropem tego warzywa.
Poznamy barwy i kształty kapuścianych główek. Będziemy je turlać, odrywać ich liście i sprawdzać co mają w środku. Dowiemy się po co gospodynie je szatkowały, a potem udeptywały nogami. Może sami spróbujemy swoich sił w tych pracach? Zbadamy czym się różnią kapusta surowa, gotowana i kiszona. Jak zwykle nie zabraknie elementów wokalnych.
Zajęcia w niewielkich grupach, warto zabrać odzież dla dziecka i dorosłego na przebranie.
Rok Dzieci i Młodzieży Województwa Kujawsko-Pomorskiego
Prowadzenie: Olga Kwiatkowska, Oliwia Gemza.
Termin: 21 października, wtorek, godz. 10.00–11.30
Miejsce: Park Etnograficzny/sala edukacyjna.
Bilet: 35 zł/para (dziecko + 1 opiekun). Zapisy od 14 do 17 października na adres e-mail edukacja@etnomuzeum.pl (temat: etnowyprawka). Liczba miejsc ograniczona.
Źródło: Muzeum Etnograficzne im. prof. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu