Logo partnera

XX Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” / Festiwal Tradycji i Smaku w Mroczy

  • dzisiaj
Miejsce:
Mrocza

Jubileuszowa XX edycja Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” to wyjątkowa okazja, by wspólnie celebrować kulinarne tradycje obu regionów etnograficznych znajdujących się w obrębie powiatu nakielskiego. Celem kulinarnych zmagań jest bowiem m.in. integrowanie miłośników dziedzictwa Krajny i Pałuk oraz promocja i ocalenie od zapomnienia lokalnych produktów i potraw, które od pokoleń wzbogacają krajeńskie i pałuckie stoły. W Konkursie udział biorą Koła Gospodyń Wiejskich oraz inne organizacje (w tym: stowarzyszenia, fundacje, OSP) mające siedzibę na terenie powiatu nakielskiego. Produkty do konkursu będą oceniane w trzech kategoriach: Smacznie i zdrowo, czyli zioła na nowo (produkty i potrawy, przetwory, napary, etc. przygotowane z wykorzystaniem charakterystycznych dla regionu Krajny i Pałuk ziół – z wyłączeniem napojów alkoholowych),  Kapuściane wariacje (produkty i potrawy, przetwory, etc. z kapustą w roli głównej), Piernik tradycyjny (tradycyjne: ciasta, ciasteczka i inne przysmaki piernikowe).

Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się 7 grudnia 2024 r. podczas Festiwalu Tradycji i Smaku w Mroczy, gdzie jury wybierze najlepsze krajeńskie i pałuckie smakołyki.



Źródło: Miejsko - Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji w Mroczy