Warsztaty kuchni gruzińskiej
Gruzja to kraj nieoczywisty, pełen kontrastów i różnorodności. Przyciąga bogactwem przyrodniczym i kulturowym, kolorami oraz smakami. Zapach chaczapuri, lobio czy chinkali unosi się w powietrzu w każdym zakątku tego kraju.
Zapraszamy w kulinarną podróż po Gruzji. Razem przygotujemy ucztę pełną smaków. Nauczymy cię jak zrobić chaczapuri – tradycyjny placek nadziewany serem, orzechowy sos bażi, który odmienia różne potrawy oraz gruzińskie przystawki, bez których nikt w Gruzji nie zasiada do stołu. Podczas gotowania opowiemy ci o Gruzji i nauczymy podstawowych zwrotów (powtarzanie gruzińskich słów i zdań może okazać się trudniejsze od krojenia cebuli).
Warsztaty poprowadzą:
Ekaterina Lemonjava – Gruzinka, pochodząca z Megreli – regionu, z którego wywodzą się najpyszniejsze potrawy gruzińskie
Renata Lesner-Szwarc – związana z Gruzja od 2016 roku, gdzie wraz z Fundacją VERDA realizuje projekty społeczne
Warsztaty prowadzone będą w języku polskim z możliwością tłumaczenia konsekutywnego na język angielski i gruziński.
_
Informacje organizacyjne:
Kiedy? 29 października, godz. 12:00-14:00
Gdzie? Kawiarnia Nowe Miejsce
Dla kogo? dla wszystkich
Cena: bezpłatnie
Obowiązują zapisy – zapisz się tutaj KLIK!
Źródło: Centrum Nauki i Kultury Młyny Rothera