"W borowiackiej kuchni swojsko i zdrowo" - warsztaty robienia masła i kiszenia kapusty
Wstęp wolny  /  Dziedzictwo  /  Sztuki wizualne

"W borowiackiej kuchni swojsko i zdrowo" - warsztaty robienia masła i kiszenia kapusty

  • Wydarzenie archiwalne: 17.09.2021
Miejsce:
Muzeum Borów TucholskichTuchola, Podgórna 3




Głównym celem spotkania jest ocalenie od zapomnienia dawnego obrazu życia mieszkańców Borów. Warsztaty przybliżą uczestnikom wszystko to co było kiedyś codzienne, prozaiczne i zwyczajne, a dzisiaj nieznane, bo często zapomniane. Uczestnicy warsztatów w teorii i praktyce poznają dawne sposoby i sprzęty pomocne do przeprowadzenia w/w czynności. Pod okiem instruktorów (członkiń Koła Gospodyń Wiejskich w Bysławiu) uczestnicy dowiedzą się za pomocą jakich sprzętów i z czego wyrabia się masło, oraz w jaki sposób kapustę się szatkuje, doprawia, ubija i jak postępuje aby się ukisiła.

Warsztaty wzbogacone zostaną śpiewem zespołu „Frantówki Bysławskie”.








Źródło: Muzeum Borów Tucholskich

Muzeum Borów Tucholskich

ul. Podgórna 3
89-500 Tuchola
tel.:52 334 21 89

Powiązane wydarzenia

dzisiaj
⟶ stała

Muzeum Borów Tucholskich