EDD 2022: VIII Festiwal Kuchni Kujawskiej – barszcz przyjacielski... czyli polsko-ukraiński tygiel kulinarny
Festiwal Kuchni Kujawskiej – święto czarniny to cykliczna impreza, podczas której organizowane są prelekcje, pokazy, warsztaty i przede wszystkim konkursy kulinarne. Każdego roku, wraz z naszymi gośćmi, udajemy się w kulinarną podróż. Ideą festiwalu jest sprawienie, aby jedzenie było przyczynkiem do opowiedzenia ciekawej historii. W tym roku w ramach wydarzenia prof. Jarosław Dumanowski wygłosi prelekcję dotyczącą wielowiekowego, wzajemnego przenikania się polskich i ukraińskich tradycji kulinarnych. W swych rozważaniach profesor sięgnie do historii od czasów najdawniejszych po współczesność. Dodatkową atrakcją wystąpienia będzie degustacja kilku opisywanych potraw. Poczęstunek przygotowywany będzie na żywo przez szefa kuchni Pawła Zasławskiego z zespołem.