„Tradycje kulinarne Polski” – spotkanie w Muzeum Toruńskiego Piernika
Muzeum Toruńskiego Piernika zaprasza 6 kwietnia br. o godz. 12.00 na spotkanie z dr Magdaleną Tomaszewską-Bolałek, autorką publikacji Tradycje kulinarne Polski. Podczas spotkania będziemy rozmawiać o publikacji Tradycje kulinarne Polski, będącej bogatą w smaki opowieścią o kulturze kulinarnej Polski od czasów Słowian po współczesność, poruszającą tematy jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. W książce nie brakuje wzmianek o kuchni sarmackiej oraz regionalnej, a także anegdot, legend, opowieści literackich i artystycznych. Dodatkowo znaleźć w niej można rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych regionów Polski.
Dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek to badaczka kultury kulinarnej, kierownik studiów nad żywnością na Uniwersytecie SWPS w Warszawie, ceniona dziennikarka i autorka wielu książek, w tym m.in. Tradycje kulinarne Polski, Tradycje kulinarne Danii, Tradycje kulinarne Norwegii, Tradycje kulinarne Szwecji, The Polish Table, Deserownik, Tradycje kulinarne Finlandii, Polish Culinary Paths, Tradycje kulinarne Korei, Japońskie słodycze oraz Tradycje kulinarne Japonii.
Muzeum Toruńskiego Piernika, będące oddziałem Muzeum Okręgowego w Toruniu, jest partnerem publikacji. Bezpłatny ebook Tradycje kulinarne Polski jest dostępny do pobrania na stronie: [LINK TUTAJ], a publikację w wersji papierowej można kupić m.in. w Muzeum Toruńskiego Piernika.
Zapraszamy serdecznie na spotkanie. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
Źródło: Muzeum Okręgowe w Toruniu
Dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek to badaczka kultury kulinarnej, kierownik studiów nad żywnością na Uniwersytecie SWPS w Warszawie, ceniona dziennikarka i autorka wielu książek, w tym m.in. Tradycje kulinarne Polski, Tradycje kulinarne Danii, Tradycje kulinarne Norwegii, Tradycje kulinarne Szwecji, The Polish Table, Deserownik, Tradycje kulinarne Finlandii, Polish Culinary Paths, Tradycje kulinarne Korei, Japońskie słodycze oraz Tradycje kulinarne Japonii.
Muzeum Toruńskiego Piernika, będące oddziałem Muzeum Okręgowego w Toruniu, jest partnerem publikacji. Bezpłatny ebook Tradycje kulinarne Polski jest dostępny do pobrania na stronie: [LINK TUTAJ], a publikację w wersji papierowej można kupić m.in. w Muzeum Toruńskiego Piernika.
Zapraszamy serdecznie na spotkanie. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
___
Wydarzenie: Spotkanie pt. „Tradycje kulinarne Polski”
Miejsce: Muzeum Toruńskiego Piernika
Autorka: dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Termin: 6 kwietnia 2024, godz.12.00
Źródło: Muzeum Okręgowe w Toruniu