Rola dietetyka w zespole terapeutycznym - ONLINE
Szkolenie obejmuje zakres działań dietetyka w szpitalnym zespole terapeutyczny, udział w planowaniu żywienia do i pozajelitowego u osób dorosłych. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostęp również w warunkach domowych. Ponadto uczestnikom zostaną przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia.
Plan szkolenia:
Szkolenie zostało objęte patronem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu – POLSPEN. Szkolenie odbędzie się za pośrednictwem wideotransmisji na żywo.
Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.
Termin szkolenia
Dzień: 23 września 2023
Godzina: 9:30
Czas: 6
Cennik szkolenia
Koszt szkolenia: 370 zł
Wszystkie podane kwoty są cenami brutto.
W przypadku zniżek grupowych prosimy o kontakt mailowy na adres: kontakt@szkoleniadietetyka.pl
Absolwentka Collegium Medicum w Bydgoszczy oraz UMK w Toruniu, kierunek dietetyka, specjalność dietoterapia. Pracę licencjacką poświęciła ocenie stanu odżywienia pacjentów ze schorzeniami endokrynologicznymi, a pracę magisterską na żywieniu w szpitalu, analizując pokrycie zaleceń zarówno w żywieniu zbiorowym jak i żywieniu klinicznym. Dodatkowo ukończyła studia podyplomowe w Instytucie Żywności I Żywienia, kierunek poradnictwo dietetyczne, a także studia: „Żywienie Kliniczne i Opieka Metaboliczna” w MCKP UJ w Krakowie. Członkini Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego Dojelitowego i Metabolizmu.
Od 2012 roku pracuje w Zespole Żywieniowym Regionalnego Szpitala Specjalistycznego im. dr. Władysława Biegańskiego w Grudziądzu.
Prywatnie pasjonatka leczenia żywieniowego, od ośmiu lat na diecie bezmięsnej, od czterech lat bez produktów odzwierzęcych.
Źródło
Plan szkolenia:
- Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół terapeutycznymi jego skład, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe.
- Różne struktury szpitalnych zespołów terapeutycznych, omówienie organizacji pracy w różnych ośrodkach.
- Rola dietetyka na samym początku:
- Ocena stanu odżywienia pacjenta przyjętego do szpitala.
- Narzędzia do ww oceny, podstawowe skale.
- Niedożywienie – rodzaje, rozpoznawanie.
- Niedożywienie szpitalne – jak mu zapobiec.
- Wyniki badań laboratoryjnych – jakie są wymagane do oceny stanu odżywienia, monitorowania leczenia żywieniowe, co w sytuacji ich braku.
- Leczenie żywieniowe doustne:
- Sposoby modyfikacji diety szpitalnej.
- żywność specjalnego przeznaczenia medycznego – rodzaje, zastosowanie.
- Przykładowe przepisy z zastosowaniem ONSów.
- Zagęszczacze pokarmów – zastosowanie w określonych sytuacjach klinicznych.
- Leczenie żywieniowe przez sztuczny dostęp:
- Żywienie przez: zgłębnik, PEGa, gastrostomię odżywczą, jejunostomię.
- Wskazania i przeciwwskazania do żywienia przez sztuczny dostęp.
- Rodzaje diet medycznych do stosowania przez sztuczny dostęp.
- Dieta kuchenkowa, a dieta przemysłowa.
- Planowanie żywienia dojelitowego, dobór diety.
- Żywienie pozajelitowe workami RTU:
- Co dietetyk powinien wiedzieć o żywieniu pozajelitowym.
- Rodzaje mieszanin do żywienia pozajelitowego oraz dodatków.
- Czy dietetyk może planować żywienie pozajelitowe.
- Monitorowanie stanu odżywienia pacjenta podczas leczenia żywieniowego.
- Żywienie okołooperacyjne – czym jest ERAS?
- Leczenie żywieniowe pacjenta po wyjściu ze szpitala – co dalej?
- Dokumentacja wymagana przez NFZ do rozliczenia żywienia do- i pozajelitowego.
- Prehabilitacja – omówienie funkcjonowania poradni prehabilitacyjnej ze szczególnym uwzględnieniem roli dietetyka.
Szkolenie zostało objęte patronem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu – POLSPEN. Szkolenie odbędzie się za pośrednictwem wideotransmisji na żywo.
Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.
Termin szkolenia
Dzień: 23 września 2023
Godzina: 9:30
Czas: 6
Cennik szkolenia
Koszt szkolenia: 370 zł
Wszystkie podane kwoty są cenami brutto.
W przypadku zniżek grupowych prosimy o kontakt mailowy na adres: kontakt@szkoleniadietetyka.pl
Absolwentka Collegium Medicum w Bydgoszczy oraz UMK w Toruniu, kierunek dietetyka, specjalność dietoterapia. Pracę licencjacką poświęciła ocenie stanu odżywienia pacjentów ze schorzeniami endokrynologicznymi, a pracę magisterską na żywieniu w szpitalu, analizując pokrycie zaleceń zarówno w żywieniu zbiorowym jak i żywieniu klinicznym. Dodatkowo ukończyła studia podyplomowe w Instytucie Żywności I Żywienia, kierunek poradnictwo dietetyczne, a także studia: „Żywienie Kliniczne i Opieka Metaboliczna” w MCKP UJ w Krakowie. Członkini Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego Dojelitowego i Metabolizmu.
Od 2012 roku pracuje w Zespole Żywieniowym Regionalnego Szpitala Specjalistycznego im. dr. Władysława Biegańskiego w Grudziądzu.
Prywatnie pasjonatka leczenia żywieniowego, od ośmiu lat na diecie bezmięsnej, od czterech lat bez produktów odzwierzęcych.
Źródło