Odkrycia | Toruńskie i pomorskie potrawy wigilijne w przedwojennym czasopiśmie kulinarnym | Jarosław Dumanowski
Dziedzictwo  /  Literatura

Odkrycia | Toruńskie i pomorskie potrawy wigilijne w przedwojennym czasopiśmie kulinarnym | Jarosław Dumanowski

  • 17
    grudnia 2025 (środa), godz. 18:00
Miejsce:
Dwór Artusa w Toruniu Filia Dom Muz – PodgórzToruń, Poznańska 52

Elektryczna Wigilia. Toruńskie i pomorskie potrawy wigilijne w przedwojennym czasopiśmie kulinarnym.
W latach 1937-1939 wydawano w Toruniu miesięcznik „Kuchnia Elektryczna”. Zamieszczano w nim przepisy kulinarne na każdy sezon i najważniejsze święta roku. Jeden numer poświęcono potrawom rybnym na Adwent, w kolejnym wydaniu opisano Wigilię w wersji skromnej i wystawnej, a w następnym roku skupiono się na piernikach.
Co podawano na toruńską Wigilię? Czy wigilijny karp to wynalazek PRL-u? Jak przyrządzono wtedy toruńskie pierniki? Zapraszamy na spotkanie poświęcone toruńskim i pomorskim tradycjom wigilijnym opisanym w „Kuchni Elektrycznej” – jednym z najstarszych polskich czasopism kulinarnych.



Źródło: Dwór Artusa