Naleśniki świata, świat naleśników – warsztaty
Jeśli istnieje potrawa uwielbiana przez ludzi na całym świecie, z pewnością są to naleśniki. Niektórzy do placków z mąki i wody dodają jajko, mleko czy drożdże. Nazywamy je różnie, w zależności od języka: naleśniki, pankejki, serawi, bliny, tortille… Niektóre zjadamy na słono, inne – na słodko.
Podczas warsztatów wybierzemy się w podróż dookoła świata. Porozmawiamy o tym, jakie tradycje mamy w Polsce, Ukrainie, Hiszpanii, we Włoszech, we Francji, Austrii, USA czy Meksyku.
Nauczymy się przygotowywać różne rodzaje naleśników: klasyczne, na kefirze, z mąką kukurydzianą i wegańskie. Dodatkowo każdy uczestnik otrzyma zestaw przepisów m.in. na naleśniki na cieście drożdżowym czy na czekoladowy tort naleśnikowy. Porozmawiamy też o technikach składania i zawijania naleśników. Następnie zajmiemy się przygotowaniem farszów naleśnikowych: z kaszą gryczaną, z mięsem, z łososiem i szpinakiem, twarogowych, wiśniowych, z zapiekaną dynią i tradycyjnymi przetworami owocowymi.
Informacje organizacyjne:
Gdzie? Kawiarnia Nowe Miejsce
Dla kogo? dla wszystkich zainteresowanych tematyką
Cena: 50 zł
Bilety: TUTAJ!
Źródło: Centrum Nauki i Kultury Młyny Rothera