Miejskie Lato: Chleb nasz powszedni - piknik popularnonaukowy
Wstęp wolny  /  Dla dzieci  /  Inne

Miejskie Lato: Chleb nasz powszedni - piknik popularnonaukowy

  • Wydarzenie archiwalne: 17.07.2022
Miejsce:
Młyny RotheraBydgoszcz, ul. Mennica 10
W niedzielę, 17 lipca, w Młynach odbędzie się piknik popularnonaukowy “Chleb nasz powszedni”.  Na bydgoszczan czekać będzie mnóstwo atrakcji, które pomogą poznać tradycje kulinarne w odniesieniu do zmieniającej się rzeczywistości i sekrety kuchni przyszłości. Organizatorami pikniku są bydgoskie Młyny Rothera i toruńskie Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy. Udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny, na większość atrakcji wstęp wolny.

  • godz. 11.00 | Spotkanie z Ewą Wachowicz
    Z Ewą Wachowicz, ekspertką od polskiej kuchni, deserów i słodkości, porozmawiamy o kulturze jedzenia w Polsce oraz o żywności tradycyjnej i nowoczesnej. Podyskutujemy także o tym, jakie znaczenie mają dla nas wspólne posiłki i biesiadowanie przy stole. Spotkanie poprowadzi Bogumiła Wresiło-Olszewska z Polskiego Radia Pomorza i Kujaw (PiK). Po spotkaniu będzie możliwość wykonania pamiątkowego zdjęcia i zdobycia autografu.

  • godz. 12:00 | Spotkanie z Michałem Korkoszem “Rozkosznym”
    Z Michałem Korkoszem “Rozkosznym”, autorem książek kucharskich, felietonistą i wieloplatformowym twórcą internetowym, porozmawiamy o kulturze jedzenia w Polsce oraz o żywności tradycyjnej i nowoczesnej. Podyskutujemy także o tym, jakie znaczenie mają dla nas wspólne posiłki i biesiadowanie przy stole. Spotkanie poprowadzi Bogumiła Wresiło-Olszewska z Polskiego Radia Pomorza i Kujaw (PiK). Po spotkaniu będzie możliwość wykonania pamiątkowego zdjęcia i zdobycia autografu.

  • godz. 12:30, 14:00, 15:30 | Warsztaty chlebowe Młynów Rothera
    Podczas warsztatów odkryjemy tajniki  domowego wypieku chleba na zakwasie. Omówimy i pokażemy proces powstawania aromatycznego pieczywa wypieku, począwszy od przygotowania zakwasu po wyrobienie i pieczenie ciasta. Podpowiemy też, jakie rodzaje mąki najlepiej sprawdzą się w domowej piekarni. Podczas warsztatu będzie dostępny również gotowy zakwas do wypieku domowego chleba. Zakwas dla uczestników zajęć przygotuje restauracja Monka. Na warsztaty obowiązują zapisy, które przyjmujemy mailowo na pod adresem e-mail: warsztaty@mlynyrothera.pl lub osobiście, w Zaczynie. Przy zgłoszeniach prosimy podać: imię, nazwisko i telefon kontaktowy. W przypadku rezygnacji z uczestnictwa bardzo prosimy o informację. Zajęcia poprowadzi Justyna Zielińska, doradca żywieniowy, psychodietetyk, wieloletni praktyk warsztatów zdrowotnych.

  • godz. 13:30, 14:15, 15:00 | Pokazy kuchni molekularnej
    W trakcie pikniku „Chleb nasz powszedni” nie zabraknie też podróży w przyszłość! Jest to kuchnia, w której potrawy powstają przy nietypowym wykorzystaniu zjawisk chemicznych i fizycznych. Efekty wizualne i smakowe wykorzystywane przy przyrządzaniu potraw kuchni molekularnej są nieoczywiste, co odkryjemy właśnie podczas pokazów! Pokazy poprowadzi Łukasz Konik.




Stanowiska tematyczne:

  • godz. 11:00-17:00 | “Ile może małe ziółko?” Na stanowisku odkryjemy sekrety roślinnego świata! Stworzymy drzewo z ciasteczek, jadalnych liści, kwiatów i owoców oraz poznamy też dzikie rośliny i ich cenne właściwości kulinarne, zdrowotne oraz upiększające. Aktywności poprowadzi dr Krystyna Stepczyńska-Szymczak | Akademia Natura.

  • godz. 11:00-17:00 | “Słowo o pszczołach” Na tym stanowisku będziemy mogli przyjrzeć się bliżej życiu pszczół – dowiemy się, jak zbudowany jest ul oraz jak wygląda cykl życiowy pszczoły. Na smakoszy będzie czekać też słodka niespodzianka – będzie można skosztować miodu powstałego na dachu Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy i poznać jego skład oraz lecznicze właściwości. O tym, jak spożywanie miodu i innych produktów wpływa na zdrowie, będzie można porozmawiać z dietetykiem. W godz. 11.00-15.00 odbędą się konsultacje z dietetykiem, Moniką Bielik, która bezpłatnie udzieli porad w zakresie budowania prawidłowych nawyków żywieniowych, oceny żywienia oraz czym się kierować przy wyborze produktów spożywczych. Omówi sposoby zdrowego odżywiania w celu uzyskania idealnej wagi i lepszego samopoczucia. Przedstawi sposób żywienia, m.in. w chorobach dietozależnych, w chorobach nerek i dializoterapii, po przeszczepie narządów oraz w chorobie onkologicznej. Aktywności przygotowane przez Wyższą Szkołę Gospodarki w Bydgoszczy.

  • godz. 11:00-17:00 | “Rosnąć jak na drożdżach” Na tarasie Młynów znajdziemy także wyjazdową Pracownię Profesora Ciekawskiego, w której zaprezentowane zostaną drożdżowe ciekawostki. Profesor Ciekawski tym razem weźmie pod lupę Pana Drożdża. Pan Drożdż zostanie poddany szeregowi badań, w których będą mogły wziąć udział uczestniczące w imprezie ciekawskie dzieciaki. Przeprowadzimy wywiad z Drożdżem, który opowie, jak to jest być jednokomórkowym grzybem, zaprezentuje pączkowanie i  pochwali się umiejętnością produkcji CO2. Ponadto na stanowisku dowiemy się, co lubią drożdże, co jedzą, jaką lubią temperaturę i co by było, gdyby ich nie było. Aktywności przygotowane przez Fundację Profesora Ciekawskiego.

  • godz. 11:00-17:00 | “Bakterie, ziemniaki i pradawne ziarna” Podczas pikniku będziemy również podglądać pod mikroskopem, jak pożyteczne i chorobotwórcze mikroorganizmy rosną na specjalnych pożywkach oraz sprawdzać, czy aby na pewno ziemniak jest nam dobrze znany. Dowiemy się więcej o jego odmianach i właściwościach prozdrowotnych oraz odkryjemy, jak powstaje mączka ziemniaczana. Na koniec pod lupę weźmiemy… ziarna! Odkryjemy, jaką wartość odżywczą i ile błonnika mają pszenica okrągłoziarnowa i perska oraz produkty spożywcze z nich wytwarzane. Aktywności przygotowane przez Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Politechniki Bydgoskiej.

  • godz. 11:00-17:00 | “Kuchnia przyszłości” Co będziemy jeść w przyszłości? Na stanowisku będzie można dowiedzieć się, m.in. jakie są alternatywy pożywienia, które znamy oraz czym jest liofilizacja. Uczestnicy ciekawi nowych smaków na stanowisku będą mogli skosztować przekąski ze świerszczy o smaku kremowej cebuli, czosnku, ziół oraz wyrazistym smaku sosu BBQ, larwy mącznika z czosnkiem i ziołami, chipsy z mąki z grochu i mąki ze świerszczy oraz krakersy z mąki ze świerszczy z  pomidorem i oregano.  Aktywności przygotowane przez Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy w Toruniu.

  • godz. 11.00-17.00 | “Kuchnia roślinna” Czy kuchnia roślinna również jest kuchnią przyszłości? Na stanowisku będziemy mogli się dowiedzieć, jak roślinne zamienniki mogą zmienić nasze przyzwyczajenia żywieniowe, pomóc utrzymać zdrowie, a przy okazji… zadbać o planetę! W godzinach 12.00-16.00 uczestnicy pikniku będą mogli skosztować roślinnych przysmaków – w menu barszcz z podagrycznika pospolitego oraz kotlet z żółtej huby nazywanej „kurczakiem z drzewa”. Aktywność prowadzona przez Fundację Zdrowego Życia z Torunia.




Działania finansowane ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki w ramach programu „Nauka dla Społeczeństwa”.

Źródło: Centrum Nauki i Kultury Młyny Rothera