Kwiat wiśni i czerwona fasola – SZCZYPTA AZJI
Sentarô (znany m.in. z „Mystery Train” Jarmusha, Masatoshi Nagase) jest właścicielem małego, podupadającego lokalu, w którym serwuje dorayaki – japońską przekąskę, składającą się z dwóch puszystych naleśnikowych placuszków przekładanych słodką pastą z czerwonej fasoli (w wersji oryginalnej tutułowa „an”). Pewnego dnia, odwiedza go Tokue, starsza pani, która twierdzi, że ma pięćdziesięcioletnie doświadczenie w przygotowywaniu pasty an. Posmakowawszy jej smakołyku, bohater decyduje się zatrudnić ją do pomocy… W rolę staruszki wciela się Kirin Kiki, znakomita japońska aktorka, szerszej publiczności znana głównie ze współpracy z Hirokazu Koreedą.
Reżyserką i autorką scenariusza tej przepysznej i ciepłej produkcji jest Naomi Kawase, jedna z najważniejszych współczesnych autorek w kinie japońskim. Za wysmakowane i zmysłowe zdjęcia do filmu odpowiada Shigeki Akiyama.
Cykl: SZCZYPTA AZJI
Do październikowego programu dodajemy szczyptę fantastycznych produkcji azjatyckich. Na naszym ekranie pojawią się: chińska epicka saga rodzinna, pt. „Żegnaj, mój synu”, „Kwiat wiśni i czerwona fasola”, czyli czuły japoński obraz Naomi Kawase oraz Południowokoreańska „Pieta” niepokornego Kim Ki-duka.
Źródło: Europejskie Centrum Filmowe CAMERIMAGE