Kulturalne Opowieści Miejskich Praktyk oraz Tradycji: tradycyjny kompot kujawski
Wstęp wolny  /  Inne

Kulturalne Opowieści Miejskich Praktyk oraz Tradycji: tradycyjny kompot kujawski

  • Wydarzenie archiwalne: 23.09.2023
Miejsce:
Centrum Nauki i Kultury Młyny RotheraBydgoszcz, ul. Mennica 10

Kompot w wielu językach europejskich brzmi podobnie i oznacza napój owocowy, a podawany podczas wieczerzy wigilijnej, traktowany jest jako jedna z tradycyjnych potraw serwowanych na świątecznym stole. W naszej kulturze kompoty przygotowywano najczęściej ze świeżych sezonowych owoców, a przyrządzano je od wiosennego rabarbaru przez letnie kwaskowate wiśnie, truskawki, wytrawne porzeczki, do twardych i wonnych jesiennych jabłek i gruszek. Ciekawostką naszego regionu jest tradycyjny kompot kujawski z dyni („kompot z bani”). Receptura została przekazana przez jedną z mieszkanek Kujaw i znalazła się w spisie tradycyjnych potraw i produktów regionu.

Dziś wiemy, że dawne praktyki przetwarzania owoców wracają do naszej kultury pod hasłem zdrowej i lokalnej żywności funkcjonanej. Spotkania przy wspólnym gotowaniu gromadzą dorosłych i dzieci, a podczas obierania dawnych odmian jabłek i gruszek wracają wspomnienia aromatów, smaków i opowieści domowych naszych babć.

Porozmawiamy o kulinarnych wspomnieniach mieszkańców Bydgoszczy. Przygotujemy kompot z dawnych odmian owoców typowych dla naszego regionu (kosztela, jabłka rajskie, gruszki klapsa). Użyjemy kujawskich ziół do aromatyzowania napoju i miodu do osłody. Drugi wariant to kompot rozgrzewający z dodatkiem korzennych przypraw i kwiatów lipy.

Informacje organizacyjne:
Gdzie? Kawiarnia Nowe Miejsce
Dla kogo? dla wszystkich
Cena: bezpłatne!
Zapisy: kliknij TUTAJ!



Źródło: Centrum Nauki i Kultury Młyny Rothera

Powiązane wydarzenia

14
stycznia (wtorek), godz. 17:00–18:00

Mikrogranty młodzieżowe – spotkanie informacyjne

14
stycznia (wtorek), godz. 17:00

DAWAJ NA DIZAJN #4

20
stycznia (poniedziałek), godz. 13:00

Wielkoformatowa makieta miasta – warsztaty z Kasią Bury