Kulturalne Opowieści Miejskich Praktyk oraz Tradycji: genealogia na talerzu
Bydgoskie: pruskie, lwowskie, mińskie czy wileńskie? Skąd pochodzą nasze domowe przepisy? Jakie smaki zachowały się we wspomnieniach z naszego dzieciństwa? Co lubili jeść nasze babcie? Jakie były ulubione potrawy naszych dziadków? Jakimi owocami pachniało Twoje dzieciństwo? Za jakim smakiem tęsknisz? Czy pamiętasz przepis na owocowe, roślinne danie z Twojego domu rodzinnego?
Droga do „cudem ocalonych pamiątek” okazuje się często krótsza i nie wiedzie przez przepastne archiwa, nie wymaga wnikliwego studiowania ksiąg metrykalnych i żmudnego rozpisywania drzew genealogicznych. Rozmawiając o rodzinnych przepisach odkryjemy, że – bez względu na to, czy jesteśmy bydgoszczanami od urodzenia, czy od niedawna – łączą nas zbliżone zwyczaje kulinarne.
Historie, którymi podzielimy się podczas warsztatów, zostaną później opublikowane w formie zine’a.
Działanie finansowane w ramach programu Etnopolska.
Informacje organizacyjne:
Gdzie? Kawiarnia Nowe Miejsce
Dla kogo? dla wszystkich
Cena: bezpłatne!
Zapisy: kliknij TUTAJ!
Źródło: Centrum Nauki i Kultury Młyny Rothera