Kuchnia Historyczna w Ostromecku. Kociewie.
Dziedzictwo

Kuchnia Historyczna w Ostromecku. Kociewie.

  • Wydarzenie archiwalne: 10.02.2024
Miejsce:
Pałac Nowy w OstromeckuDąbrowa Chełmińska, ul. Bydgoska 9

10 lutego 2024, godz. 12.00 / Stara Kuchnia w Pałacu Nowym w Ostromecku

Kuchnia Historyczna w Ostromecku. Kociewie.

Światowy Dzień Kociewia 10 lutego 2024

Kuchnia Historyczna - to część Kuchni Pałacowej w Ostromecku. W czasie organizowanych spotkań będziemy zajmować się dziedzictwem kulinarnym województwa kujawsko-pomorskiego. Nie zabraknie historycznych przepisów, regionalnych zwyczajów oraz produktów tradycyjnych, a to wszystko połączone z degustacją.

Spotkania prowadzone są przez Annę Kornelia Jędrzejewską - kuratorkę Sekcji Dziedzictwa Kulinarnego MCK w Bydgoszczy oraz kuchmistrza Błażeja Mirotę - szefa Kuchni Historycznej przy współudziale zaproszonych gości.

Wydarzenia organizowane są w Starej Kuchni - miejscu, w którym onegdaj przygotowywano pałacowe potrawy. Inaugurujemy cykl w Światowy Dzień Kociewia - 10 lutego

W programie:

• Kociewie i jego dziedzictwo kulinarne - Anna Kornelia Jędrzejewska - kurator sekcji Dziedzictwa Kulinarnego MCK

• Fjut kociewski na maślance - prezentacja i degustacja regionalistka Magdalena Potulska

• Zylc kociewski - prezentacja i degustacja kuchmistrz Błażej Mirota - szef kuchni Historycznej Pałace Ostromecko

Miejsce: Stara Kuchnia

Koszt: 25 zł

Zapisy recepcja@palaceostromecko.pl



Źródło: Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy