Kuchnia Historyczna w Ostromecku. Kociewie.
10 lutego 2024, godz. 12.00 / Stara Kuchnia w Pałacu Nowym w Ostromecku
Kuchnia Historyczna w Ostromecku. Kociewie.
Światowy Dzień Kociewia 10 lutego 2024
Kuchnia Historyczna - to część Kuchni Pałacowej w Ostromecku. W czasie organizowanych spotkań będziemy zajmować się dziedzictwem kulinarnym województwa kujawsko-pomorskiego. Nie zabraknie historycznych przepisów, regionalnych zwyczajów oraz produktów tradycyjnych, a to wszystko połączone z degustacją.
Spotkania prowadzone są przez Annę Kornelia Jędrzejewską - kuratorkę Sekcji Dziedzictwa Kulinarnego MCK w Bydgoszczy oraz kuchmistrza Błażeja Mirotę - szefa Kuchni Historycznej przy współudziale zaproszonych gości.
Wydarzenia organizowane są w Starej Kuchni - miejscu, w którym onegdaj przygotowywano pałacowe potrawy. Inaugurujemy cykl w Światowy Dzień Kociewia - 10 lutego
W programie:
• Kociewie i jego dziedzictwo kulinarne - Anna Kornelia Jędrzejewska - kurator sekcji Dziedzictwa Kulinarnego MCK
• Fjut kociewski na maślance - prezentacja i degustacja regionalistka Magdalena Potulska
• Zylc kociewski - prezentacja i degustacja kuchmistrz Błażej Mirota - szef kuchni Historycznej Pałace Ostromecko
Miejsce: Stara Kuchnia
Koszt: 25 zł
Zapisy recepcja@palaceostromecko.pl
Źródło: Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy