KOMPOT – Kulturalne Opowieści Miejskich Praktyk oraz Tradycji cz. 2.
Wstęp wolny  /  Dziedzictwo

KOMPOT – Kulturalne Opowieści Miejskich Praktyk oraz Tradycji cz. 2.

  • Wydarzenie archiwalne: 24.11.2022
Miejsce:
Młyny RotheraBydgoszcz, ul. Mennica 10
Śliwki miały chronić przed złą energią, jabłka symbolizowały miłość i pokój, gruszki dodawały siły oraz zapewniały dobrobyt. Dziś wiemy, że te wszystkie przypisywane owocom moce są odzwierciedleniem prozdrowotnych właściwości, a nade wszystko tradycji i tożsamości naszego regionu. Podczas drugiej edycji KOMPOTu wyruszymy w kulinarną podróż śladem króla Stanisława Augusta Poniatowskiego i Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Będziemy też kontynuować tworzenie naszego bydgoskiego przepiśnika – zabierzcie ze sobą Wasze ulubione receptury!

Tym razem porozmawiamy o:
– kompocie z suszu pijanym nie tylko w trakcie spożywania potraw wigilijnych,
– mocy dawnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie
– sile wynikającej z dziedzictwa,
– kobiecie końca XIX w.,
– emancypacji,
– przepisach kulinarnych,
oraz książkach kucharskich wydawanych nakładem przewyższającym ówcześnie dzieła Mickiewicza i Słowackiego.

„W zimie, szczególniej dla chorych, doskonały komput robić można z francuzkich suszonych śliwek lub z białych greckich. Tak jedne jak drugie opłókawszy w wodzie wolnej, nalać świeżą wodą tyle, żeby objęło śliwki; włożyć cukru na pół funta śliwek ćwierć funta, wrzucić cynamonu kawałek, cytrynowej skórki trochę, gotować to razem póki śliwki miękkie nie będą; wyjąć je, włożyć na salaterkę i polać przecedzonym sosem”. 1871r., Lucyna Ćwierczakiewicz



KOMPOT to Kulturalne Opowieści Miejskich Praktyk oraz Tradycji. Spotykamy się, żeby przy wspólnym stole rozmawiać o tożsamości, migracji, tradycji oraz dziedzictwie kulturowym mieszkańców Bydgoszczy.

Obowiązują zapisy: osobiście w Młynach Rothera (pn-czw 12.00-18.00, pt-nd 12.00-20.00) lub online

Źródło: Centrum Nauki i Kultury Młyny Rothera