II Forum Bezpiecznej Żywności
Sprawiedliwa transformacja klimatyczna nie zadzieje się bez transformacji systemu żywnościowego. To, w jaki sposób produkujemy żywność wpływa na nasze zdrowie, życie, bioróżnorodność i bezpieczeństwo żywnościowe. Ubóstwo żywnościowe - jakościowe i ilościowe, pozostawianie rolniczek i rolników bez szans na rynku, który stawia na intensywną, przemysłową produkcję, spadek bioróżnorodności, spadek jakości życia i choroby to tylko kilka skutków niedziałającego systemu żywnościowego. Osoby eksperckie: dr Miłka Stępień, dr Paulina Sobiesiak - Penszko, dr Marta Czapnik - Jurak, dr Andrzej Kassenberg przedstawią mapę systemu żywności i jego wpływu na nasze życie, klimat, planetę. W panelu eksperckim i dyskusji o rozwiązaniach wezmą udział kobiety - producentki żywności, rolniczki, ogrodniczki, edukatorki - Wioletta Olejarczyk, Anna Chęć, Matylda Szyrle, Iga Czubak. Całość dyskusji podsumuje profesor Zbigniew Karaczun.
II Forum Bezpiecznej Żywności pokaże wyzwania i rozwiązania jakie stoją przed nami w najbliższych latach. System żywności to legislacja, środki unijne, edukacja, decyzje podejmowane na poziomie globalnym, unijnym, krajowym i unijnym.
Transmisja wydarzenia będzie dostępna na profilu facebook Green REV Institute.otwiera się w nowej karcie
Organizację II Forum Bezpiecznej Żywności wspiera Ambasada Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii oraz European Climate Foundation. Forum organizowane jest przez Green REV Institute,otwiera się w nowej karcie założyciela i koordynatora największej koalicji dla naprawy systemu żywności Future Food 4 Climateotwiera się w nowej karcie - 92 organizacji z całej Polski, które działają rzeczniczo, strażniczo, edukacyjnie, kampanijnie i codziennie zmieniają lokalne społeczności.
Źródło