Gruzińskie Święta: warsztat kulinarny
Świętuj Boże Narodzenie po gruzińsku!
Skąd pochodzą przepisy? Czym różnią się tradycje i potrawy bożonarodzeniowe w różnych regionach? Co wpływa na różnice w kuchni? Zgłębimy te tematy podczas wspólnego gotowania i tradycyjnej gruzińskiej uczty. Przeniesiemy się w smakowity świat świątecznych potraw, historii i poznamy gruzińskie zwyczaje. Nauczymy się przyrządzania bożonarodzeniowych przysmaków i zanurzymy w gruzińskiej atmosferze świąt Bożego Narodzenia.
Skosztujemy czurczeli, lemoniady i bułek owocowych. Zgłębimy tajniki przygotowania gurianowego ciasta świątecznego (nadziewanego serem i jajkami), przyrządzimy satsivi ( czyli indyka w sosie orzechowym), przygotujemy świąteczny deser z miodu i orzechów, czyli gozinayi, a także przekonamy się, że połączenie bakłażana z orzechami włoskimi to sposób na pyszny deser.
Wydarzenie odbędzie się w języku angielskim z tłumaczeniem na język polski.
–
Informacje organizacyjne:
Kiedy? 11.12.2023, godz. 16.00-20.00
Gdzie? Nowe Miejsce
Dla kogo? dla wszystkich
Cena: bezpłatnie
Zapisy: kliknij TUTAJ!
Źródło: Centrum Nauki i Kultury Młyny Rothera