
EDD 2022: KOMPOT - Kulturalne Opowieści Miejskich Praktyk Oraz Tradycji
WSTĘP WOLNY
W ramach tegorocznej edycji Europejskich Dni Dziedzictwa, poruszając się w obrębie tematu „Połączeni Dziedzictwem”, zapraszamy na „KOMPOT” czyli Kulturalne Opowieści Miejskich Praktyk oraz Tradycji. Jest to projekt o wartościach emocjonalnych, społecznych i historycznych. Składa się z trzech elementów:
Spotkanie w formie prelekcji-opowieści odbędzie się 18 września. W jego ramach pod pretekstem tradycyjnie wykonywanego kompotu oraz innych przetworów owocowych, charakterystycznych dla naszego regionu, zasobnego w tradycyjne sady oraz uprawy dawnych drzew i krzewów, podejmiemy próbę nakreślenia kwestii tożsamości, migracji, tradycji oraz dziedzictwa kulturowego mieszkańców Bydgoszczy. W trakcie spotkania będzie miała miejsce prezentacja i degustacja przetworów owocowych, zarejestrowanych na liście produktów tradycyjnych, lokalnych, chronionych geograficznie i wykonywanych przez lokalnych producentów. Przybliżymy kwestię oznaczeń takich produktów, rejestracji, wagi zachowania tradycyjnych przepisów. Zwieńczeniem projektu będzie zbiór odręcznie spisanych reguł, recept, wspomnień i retrospekcji uczestników „Kompotu”. Z wybranych kart z przepisami powstanie tradycyjny przepiśnik – zbiór przepisów kulinarnych związanych z przerobem owoców. Podejmiemy też temat rodzinnych wspomnień oscylujących wokół dawnych sadów przydomowych, ogrodów na skraju miasta, wartości prozdrowotnych i odżywczych starych odmian owoców.
Źródło: Centrum Nauki i Kultury Młyny Rothera
- wywiad mający na celu rozpoznanie zasobów lokalnego dziedzictwa
- stworzenie mapy migracji ludności Bydgoszczy (na podstawie rozmów z mieszkańcami miasta)
- spotkanie z osobami zainteresowanymi tematem tożsamości, tradycji i dziedzictwa kulinarnego
Spotkanie w formie prelekcji-opowieści odbędzie się 18 września. W jego ramach pod pretekstem tradycyjnie wykonywanego kompotu oraz innych przetworów owocowych, charakterystycznych dla naszego regionu, zasobnego w tradycyjne sady oraz uprawy dawnych drzew i krzewów, podejmiemy próbę nakreślenia kwestii tożsamości, migracji, tradycji oraz dziedzictwa kulturowego mieszkańców Bydgoszczy. W trakcie spotkania będzie miała miejsce prezentacja i degustacja przetworów owocowych, zarejestrowanych na liście produktów tradycyjnych, lokalnych, chronionych geograficznie i wykonywanych przez lokalnych producentów. Przybliżymy kwestię oznaczeń takich produktów, rejestracji, wagi zachowania tradycyjnych przepisów. Zwieńczeniem projektu będzie zbiór odręcznie spisanych reguł, recept, wspomnień i retrospekcji uczestników „Kompotu”. Z wybranych kart z przepisami powstanie tradycyjny przepiśnik – zbiór przepisów kulinarnych związanych z przerobem owoców. Podejmiemy też temat rodzinnych wspomnień oscylujących wokół dawnych sadów przydomowych, ogrodów na skraju miasta, wartości prozdrowotnych i odżywczych starych odmian owoców.
Źródło: Centrum Nauki i Kultury Młyny Rothera