Chwaściory – kurs zielarski dla początkujących
Bilety: 590zł / normalny. CENA OBEJMUJE KURS, KTÓRY TRWA 11 SPOTKAŃ. KAŻDE SPOTKANIE TRWA 1,5 GODZINY -> ŁĄCZNIE PONAD 16 GODZIN ZAJĘĆ Z WYKWALIFIKOWANĄ INSTRUKTORKĄ.
Chwaściory, chaszcze, zielska… a może sałatki, leki, kosmetyki? Wszystko to znajduje się od wieków w zasięgu naszej ręki w postaci otaczającej nas natury, która chętnie dzieli się tym, co ma. Trzeba się tylko z nią zapoznać!
W trakcie kursu nauczymy się rozpoznawać, przetwarzać oraz dawkować poszczególne zioła i mieszanki. Dowiemy się jak tworzyć maści, nalewki, maceraty, które zagoszczą w naszej domowej apteczce, a także zaznajomimy się z jadalnymi gatunkami chwaściorów. Wspólnie poznamy również historie ziołowe, ciekawostki kulturowe, przyrodnicze, historyczne i współczesne oraz zrozumiemy, jak wykorzystywać konkretne gatunki, dając sobie tym samym możliwość zanurzenia się w fascynujący świat roślin!
Każde ze spotkań w ramach kursu trwać będzie 1,5 h (odbywać się będą zarówno w Dworze Artusa, jak i w terenie). W skład cyklu wchodzą:
Z zajęć nie wyjdziemy z pustymi rękoma, a produkty wykonywane w trakcie ich trwania weźmiemy ze sobą, aby dalej rozwijać swoją wiedzę, obserwować i śledzić zielarskie postępy. Wspólnie spędzimy okres od marca do sierpnia, czyli cały chwaściorowy sezon – nie przegapimy ani jednego dnia!
UWAGA: Kolejność spotkań może się nieznacznie zmienić w zależności od pogody i sezonu wegetacyjnego roślin. Istnieje też możliwość przełożenia godziny rozpoczęcia zajęć od pół godziny do godziny, jeśli grupa wyrazi taką potrzebę.
Kurs poprowadzi dla Was Sara Orzechowska – autorka licznych projektów i kursów o tematyce zielarstwa, towaroznawca zielarski oraz doktorantka UMK, zgłębiająca zagadnienia zielarstwa w polskim folklorze.
Zapewniamy wszystkie niezbędne materiały.
Szczegółowe informacje dotyczące kursu: edukacja@artus.torun.pl
Źródło: Dwór Artusa
Chwaściory, chaszcze, zielska… a może sałatki, leki, kosmetyki? Wszystko to znajduje się od wieków w zasięgu naszej ręki w postaci otaczającej nas natury, która chętnie dzieli się tym, co ma. Trzeba się tylko z nią zapoznać!
W trakcie kursu nauczymy się rozpoznawać, przetwarzać oraz dawkować poszczególne zioła i mieszanki. Dowiemy się jak tworzyć maści, nalewki, maceraty, które zagoszczą w naszej domowej apteczce, a także zaznajomimy się z jadalnymi gatunkami chwaściorów. Wspólnie poznamy również historie ziołowe, ciekawostki kulturowe, przyrodnicze, historyczne i współczesne oraz zrozumiemy, jak wykorzystywać konkretne gatunki, dając sobie tym samym możliwość zanurzenia się w fascynujący świat roślin!
Każde ze spotkań w ramach kursu trwać będzie 1,5 h (odbywać się będą zarówno w Dworze Artusa, jak i w terenie). W skład cyklu wchodzą:
- Spotkanie terenowe (16.03.) – Poznamy marcowe rośliny, sposoby ich rozpoznawania, robienia notatek botanicznych, morfologię ziół. Spotkanie będzie poświęcone ziołowemu BHP, czyli sposobom zbioru, suszenia i przechowywania surowca w sposób jak najbardziej bezpieczny i wartościowy. Czwartek (16.03).
- Spotkanie poświęcone przetwarzaniu surowców w preparaty galenowe (30.03.) – dowiemy się czym różni się nalewka od intraktu, jakie są rodzaje maceratów i jakich rozpuszczalników (woda, gliceryna, alkohol, olej) należy użyć do poszczególnych grup związków czynnych.
- Spotkanie terenowe (13.04.) – Poznamy metody rozpoznawania i zbiorów poszczególnych surowców roślinnych. Odkryjemy kolejne gatunki i poznamy ich działanie, przeciwwskazania ich stosowania. Wykorzystamy elementy wiedzy kulturowej i historycznej do właściwego rozpoznawania roślin.
- Spotkanie poświęcone różnym rodzajom fermentacji i jej wykorzystania do produkcji preparatów leczniczych (np. octów i tradycyjnych napojów ziołowych oraz ich działaniu (27.04).
- Zajęcia terenowe (11.05.) – Przyjrzymy się różnym gatunkom roślin w ich naturalnych siedliskach. Będziemy je zbierać i omawiać najlepsze metody ich przetwarzania.
- Zajęcia stacjonarne (25.05.) – wykorzystamy olejki eteryczne w lecznictwie i profilaktyce.
- Zajęcia terenowe (08.06.) – skupimy się na obserwacji różnych gatunków roślin w ich naturalnych siedliskach, a także zgłębimy wiedzę na temat ich zastosowania.
- Zajęcia terenowe (29.06.) – ponownie będziemy obserwować rośliny w naturalnym ekosystemie i poznawać metody ich wykorzystywania i przetwarzania.
- Zajęcia stacjonarne (20.07.) – poznamy gatunki użytkowe z domowego herbarium, a także odmiany zadomowione, doniczkowe, ogrodowe wraz ze sposobami ich wykorzystania. na warsztatach stworzymy krem o działaniu leczniczym i pielęgnującym, maści i smarowidła dedykowane różnym schorzeniom, z użyciem poznanych ziół i preparatów przygotowanych na poprzednich spotkaniach. Przyrządzimy również szampony o działaniu leczniczym i pielęgnacyjnym, a także pudry, zasypki, toniki, maski.
- Zajęcia terenowe (10.08.) – skupimy się na obserwacji i zbiorze kolejnych roślin sezonowych występujących w naszym najbliższym otoczeniu.
- Zajęcia terenowe (31.08.) – poznamy gatunki z prywatnego herbarium prowadzącej i uroczyście zakończymy kurs podczas wspólnego spotkania 2,5 h.
Z zajęć nie wyjdziemy z pustymi rękoma, a produkty wykonywane w trakcie ich trwania weźmiemy ze sobą, aby dalej rozwijać swoją wiedzę, obserwować i śledzić zielarskie postępy. Wspólnie spędzimy okres od marca do sierpnia, czyli cały chwaściorowy sezon – nie przegapimy ani jednego dnia!
UWAGA: Kolejność spotkań może się nieznacznie zmienić w zależności od pogody i sezonu wegetacyjnego roślin. Istnieje też możliwość przełożenia godziny rozpoczęcia zajęć od pół godziny do godziny, jeśli grupa wyrazi taką potrzebę.
Kurs poprowadzi dla Was Sara Orzechowska – autorka licznych projektów i kursów o tematyce zielarstwa, towaroznawca zielarski oraz doktorantka UMK, zgłębiająca zagadnienia zielarstwa w polskim folklorze.
Zapewniamy wszystkie niezbędne materiały.
Szczegółowe informacje dotyczące kursu: edukacja@artus.torun.pl
Źródło: Dwór Artusa