„Bulion i inne namiętności” Kolacja degustacyjna „Z Ekranu Na Talerz”
Sb. 26.10 | godz.16.30 | projekcja
O filmie
Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung („Rykszarz”, „Zapach zielonej papai”) udowadnia, że zdecydowanie tak! „Bulion i inne namiętności” (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności” odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni.
Sb. 26.10 | godz. 19.00 | kolacja
O kolacji
Dla miłośników francuskiej kultury i sztuki Kino 1410 oraz Restauracja 4 Pory Roku przygotowały kulinarne wydarzenie artystyczne „Z Ekranu Na Talerz”. Po projekcji filmu szef kuchni Ariel Gomez Carusso wydaje kolację degustacyjną inspirowaną obrazem „Bulion i inne namiętności”. Na stołach zagości pięć dań przeniesionych z ekranu na talerze wraz z dobranymi do nich francuskimi winami. Wieczór rozpocznie się szampanem. Oprócz turbota, górki cielęcej, vol-au-vent Goście skosztują tytułowego bulionu – flagowego dania Francuzów. Czy namiętność może mieć smak? Zdecydowanie tak.
Bon appétit !
Źródło: Kino 1410