Boże Narodzenie piernikiem pachnące
Boże Narodzenie piernikiem pachnące, to propozycja nie tylko dla smakoszy piernikowych specjałów, ale także dla tych, którzy poszukują niecodziennych atrakcji w Muzeum. To oferta dla wszystkich, którzy pragną włączyć się w wir przedświątecznych przygotowań, a przy tym ciekawie spędzić czas w instytucji kultury. Proponujemy udział w szeregu atrakcji. Piernik, jako nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia jest punktem wyjścia ale też motywem przewodnim przygotowanych propozycji.
Do 31 grudnia 2021 w Muzeum Toruńskiego Piernika będzie można oglądać wyjątkową wystawę: „Toruń z piernika”, podczas której zaprezentujemy niezwykłe – piernikowe eksponaty przygotowane przez zaproszonych do współpracy twórców: piekarzy, piernikarzy, cukierników, artystów. Realizowane będą także warsztaty dekoracji pierników, którymi każdy z uczestników będzie mógł ozdobić świąteczne drzewko.
Kulminacja działań poprzedzających Święta Bożego Narodzenia będzie miała miejsce 17 grudnia. Tego dnia zaplanowane są prelekcje i spotkania, które przybliżą dzieje toruńskiego piernikarstwa, historię bożonarodzeniowych przygotowań dawnych producentów pierników oraz wprowadzą uczestników w tematykę kolejnej propozycji – praktyczną naukę tworzenia świątecznych dekoracji. Wykwalifikowany instruktor poprowadzi krótki kurs, dzięki któremu uczestnicy stworzą własne, niepowtarzalne ozdoby bożonarodzeniowe.
Zaproszona do współpracy badaczka kultury kulinarnej – Pani dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, skupi uwagę na „Polskim stole”, na którym oczywiście nie może zabraknąć pierników!
PROGRAM
Toruń z piernika – wystawa czasowa (I piętro) – 25.11 – 31.12
Piernikowe Boże Narodzenie – warsztaty piernikarskie (parter, sala warsztatowa)
17 grudnia 2021
10:00, 11:30, 13:00, 14:30 – Piernikowe cuda i cudeńka – warsztaty złocenia pierników (II piętro, Piernikowe Laboratorium) – warsztaty przeznaczone dla maksymalnie 10 osób. Bilety do kupienia na stronie – https://bit.ly/3GqQNtd
12.00 – Piernik – najlepszy na Boże Narodzenie – prelekcja (I piętro, klubokawiarnia)
Prowadzenie: Krzysztof Lewandowski (Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa Muzeum Okręgowego w Toruniu)
13.00 – Boże Narodzenie na formach piernikarskich -prelekcja (I piętro, klubokawiarnia)
Prowadzenie: Małgorzata Mikulska-Wernerowicz (Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa Muzeum Okręgowego w Toruniu)
14.00 – „Polski stół”– prelekcja (I piętro, Klubokawiarnia)
Spotkanie z dr Magdaleną Tomaszewską-Bolałek – badaczką kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS w Warszawie, autorką międzynarodowej publikacji „The Polish Table” (pierwsze miejsce w kategorii Food Tourism (Turystyka kulinarna); drugie miejsce w kategorii Embassy books (Dyplomacja kulinarna) w konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2021)
Źródło: Muzeum Okręgowe w Toruniu
Do 31 grudnia 2021 w Muzeum Toruńskiego Piernika będzie można oglądać wyjątkową wystawę: „Toruń z piernika”, podczas której zaprezentujemy niezwykłe – piernikowe eksponaty przygotowane przez zaproszonych do współpracy twórców: piekarzy, piernikarzy, cukierników, artystów. Realizowane będą także warsztaty dekoracji pierników, którymi każdy z uczestników będzie mógł ozdobić świąteczne drzewko.
Kulminacja działań poprzedzających Święta Bożego Narodzenia będzie miała miejsce 17 grudnia. Tego dnia zaplanowane są prelekcje i spotkania, które przybliżą dzieje toruńskiego piernikarstwa, historię bożonarodzeniowych przygotowań dawnych producentów pierników oraz wprowadzą uczestników w tematykę kolejnej propozycji – praktyczną naukę tworzenia świątecznych dekoracji. Wykwalifikowany instruktor poprowadzi krótki kurs, dzięki któremu uczestnicy stworzą własne, niepowtarzalne ozdoby bożonarodzeniowe.
Zaproszona do współpracy badaczka kultury kulinarnej – Pani dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, skupi uwagę na „Polskim stole”, na którym oczywiście nie może zabraknąć pierników!
PROGRAM
Toruń z piernika – wystawa czasowa (I piętro) – 25.11 – 31.12
Piernikowe Boże Narodzenie – warsztaty piernikarskie (parter, sala warsztatowa)
17 grudnia 2021
10:00, 11:30, 13:00, 14:30 – Piernikowe cuda i cudeńka – warsztaty złocenia pierników (II piętro, Piernikowe Laboratorium) – warsztaty przeznaczone dla maksymalnie 10 osób. Bilety do kupienia na stronie – https://bit.ly/3GqQNtd
12.00 – Piernik – najlepszy na Boże Narodzenie – prelekcja (I piętro, klubokawiarnia)
Prowadzenie: Krzysztof Lewandowski (Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa Muzeum Okręgowego w Toruniu)
13.00 – Boże Narodzenie na formach piernikarskich -prelekcja (I piętro, klubokawiarnia)
Prowadzenie: Małgorzata Mikulska-Wernerowicz (Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa Muzeum Okręgowego w Toruniu)
14.00 – „Polski stół”– prelekcja (I piętro, Klubokawiarnia)
Spotkanie z dr Magdaleną Tomaszewską-Bolałek – badaczką kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS w Warszawie, autorką międzynarodowej publikacji „The Polish Table” (pierwsze miejsce w kategorii Food Tourism (Turystyka kulinarna); drugie miejsce w kategorii Embassy books (Dyplomacja kulinarna) w konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2021)
Źródło: Muzeum Okręgowe w Toruniu