
Restaurant Week Bydgoszcz
Ruszyła jesienna edycja RestaurantWeek®! Pod hasłem #FromFoodiesForFoodies najlepsze restauracje w Polsce zapraszają na wyjątkowe, trzydaniowe menu z prezentem. Ta odsłona Festiwalu smakuje naprawdę wybitnie, bo oparta jest na rekomendacjach Foodies, którzy dzielą się swoimi kulinarnymi odkryciami i ulubionymi miejscami. Sprawdź ich polecenia i rezerwuj stoliki już teraz na RestaurantWeek.pl.
Już od ponad 10 lat RestaurantWeek® wspiera promowanie w Polsce kultury Foodie. Przez ten czas Festiwal zyskał popularność jako wydarzenie umożliwiające wspólne odkrywanie smaków przy restauracyjnym stole. Dziś RestaurantWeek® jest największym biletowanym wydarzeniem w kraju oraz jednym z największych Festiwali restauracyjnych na świecie.
Nie potrzebujesz gwiazdek ani prestiżowych rankingów, by odkryć miejsca godne uwagi, w Bydgoszczy są to:
- MONKA Młyny Rothera – W centrum Bydgoszczy, w odrestaurowanym Spichrzu Mącznym na terenie Młynów Rothera, powstało miejsce, w którym historia spotyka się ze smakiem. Kuchnia Monki czerpie inspiracje z tradycji włoskiej i francuskiej. Oparta jest na świeżych produktach od lokalnych dostawców i rzemieślników. Karta dań imponuje różnorodnością. Znajdziemy w niej zarówno klasyczną pizzę neapolitańską i aromatyczną zupę bouillabaisse, jak i wyrafi nowane autorskie kompozycje Chefa Michała Kozłowskiego. Specjalnie na RestaurantWeek® przygotował on dwie wersje menu. Pierwsza składa się z kremu z dyni i kokosa z nutą chilli i prażonymi pestkami, polędwiczki wieprzowej sous-vide z krokietami serowymi i pieczonym burakiem oraz delikatnego sernika na zimno z wanilią madagaskarską, glazurowanymi śliwkami i chrupiącym ciastkiem cygaretkowym. Druga propozycja to porowo-ziemniaczany krem à la Paris, chrupiąca pinsa z fi or di latte, ziołowym chrustem i rukolą, a na koniec – pieczone śliwki z maślano-migdałową kruszonką i waniliowym crème anglaise. Prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia!
- WhiteBull SteakHouse – Przy ul. Poznańskiej 8 kryje się miejsce, które pachnie ogniem, dymem i perfekcyjnie wysmażonym mięsem. WhiteBull SteakHouse to kwintesencja amerykańskiego klimatu – soczyste steki, wyśmienite burgery i atmosfera, która sprawia, że każda wizyta zamienia się w prawdziwą ucztę przy dźwiękach dobrej muzyki. Podczas RestaurantWeek® Goście mogą spróbować dwóch wyjątkowych zestawów. W Menu A czeka chrupiąca polędwica w panko z wyrazistym sosem chimichurri, następnie autorski burger WhiteBull z serem Raclette i ragoût wołowym, podany z cienkimi
frytkami i pikantnym sosem Buffalo, a na deser klasyczne amerykańskie brownie z lodami waniliowymi i musem malinowym. Menu B to ukłon w stronę roślinożerców – kalafi or w chrupiącej panierce z sosem Buffalo, aromatyczny burger wege z fetą i pesto z suszonych pomidorów oraz gruszka z palonym karmelem, serem lazur i świeżą miętą. Obłęd! - Vidok – A teraz, zgodnie z rekomendacją Foodies przemieszczamy się na ul. Konną 10, do miejsca, które zachwyca nie tylko widokiem, ale przede wszystkim wyrafi nowaną kuchnią. Vidok to restauracja, w której każdy posiłek staje się małym dziełem sztuki – pełnym aromatów, kolorów i zaskakujących połączeń. Tu klasyczne techniki kulinarne spotykają się z nowoczesną fantazją, a efektem są dania, które pamięta się długo po wyjściu. Specjalnie na Festiwal Chef przygotował dwie wyjątkowe propozycje. Menu A rozpoczyna się od intensywnego w smaku bulionu grzybowo-gęsiego z ravioli z ossobuco, podanego z chutneyem pomidorowym i smażonymi shimeji. W daniu głównym króluje risotto z szarpaną kaczką, z purée z modrej kapusty, edamame i pudrem z buraka. Deser to fi nezyjne crème brûlée o smaku rokitnika, wzbogacone sorbetem porzeczkowym i ciastkiem cygaretkowym. Menu B to z kolei gra smaków i faktur: carpaccio z dyni piżmowej z gorgonzolą i chipsem z pietruszki, delikatny karmazyn z emulsją ze skorupiaków i ziemniakami Hasselback, a na koniec subtelny Sea Buckthorn Curd z włoską bezą i cytrynowym akcentem.
- Scoria – Last but not least – Scoria, czyli restauracja, która łączy polską tradycję z europejską elegancją i nowoczesnym sznytem. To nie jest zwykła kolacja – to 5-daniowe menu degustacyjne, w którym każdy talerz staje się historią opowiedzianą smakiem. W Menu A spróbujesz m.in. carpaccio z miecznika z grejpfrutem i sosem ponzu, kaszanki z konfi turą wiśniową i tartym foie gras, aksamitnego kremu z dyni z imbirem i pieczonym jabłkiem, a w roli głównej pojawi się rumsztyk z polędwicy z purée ziemniaczanym i portobello. Kolację wieńczy mus chałwowy z sorbetem wiśniowym i słodkie petit fours. Menu B z kolei prowadzi inną ścieżką smaków – od carpaccio z miecznika, przez grzyby z sosem Béarnaise i czarną trufl ą, po okonia morskiego z szafranowym risotto i pieczonym pomidorem. Daj się zachwycić! W Bydgoszczy Foodies polecają zajrzeć jeszcze do Gdańskiej 14 oraz do restauracji Przy IV Śluzie. Nie czekaj! Już dziś dołącz do ponad 2 milionów Foodies i odkrywaj nowe perełki kulinarne w swoim mieście!
Rezerwuj i wygrywaj wyjątkowe nagrody – https://app.rclb.pl