Festiwal Smaku w Grucznie

Festiwal Smaku w Grucznie

Festiwal Smaku to impreza skierowana przede wszystkim do mieszkańców naszego regionu oraz miłośników dobrej kuchni i zdrowej żywności z całego świata. Zwiedzanie ekspozycji przez odwiedzających jest bezpłatne. Ekspozycje w ramach Festiwalu Smaku są usytuowane na terenie otwartym w pobliżu zabytkowego młyna będącego siedzibą organizatora imprezy.

Festiwal ma na celu prezentację kulinarnego bogactwa oraz kultury stołu, a także rękodzieła i innych form tradycyjnej aktywności kulturalnej regionów Województwa Kujawsko-Pomorskiego,
w tym Doliny Dolnej Wisły, Kociewia, Ziemi Chełmińskiej i Dobrzyńskiej, Krajny oraz Kujaw. Do udziału w jarmarku zapraszanisą także goście z innych regionów naszego kraju, oraz z zagranicy. Festiwal ma charakter festynu plenerowego, w czasie którego twórcy i producenci prezentują, poddają degustacji, a także sprzedają swoje wyroby. Imprezie towarzyszy szereg występów artystycznych i koncertów, a całość sprzyja wypoczynkowi, rozrywce i promocji kultury regionu.

Uczestnicy imprezy prezentują swoje osiągnięcia w następujących grupach wystawienniczych: wytwórcy regionalni i artyści ludowi, pszczelarze i bartnicy, producenci artykułów spożywczych o zasięgu lokalnym, producenci artykułów spożywczych o zasięgu ponadregionalnym, restauratorzy, winiarze i inni wytwórcy/producenci napojów alkoholowych, producenci rekomendowani przez Slow Food Polska, stoiska informacyjne

Konkursy – w czasie trwania Festiwalu odbywają się liczne konkursy turnieje:

  • Konkurs na „Smak Roku” – o wyjątkowy tytuł jakim jest „Smak Roku” Wystawcy konkurują w poszczególnych kategoriach: przetwory mięsne i wędliny, przetwory warzywne i owocowe, przetwory piekarskie i cukiernicze, przetwory z mleka, produkty innowacyjne (ze względu na składniki lub metody wytwarzania), „Dary lasu”, potrawy, inne produkty spożywcze (w tym przetwory z ryb). O przyznaniu tytułu Smak Roku decyduje Festiwalowe Jury a przyznany tytuł jest gwarancją dla konsumenta, że potrawa lub produkt spożywczy posiadają wyjątkowe walory smakowe i spełnia warunki zdrowej żywności.

  • Konkurs na „Miód Roku” – konkurs o miano najsmaczniejszego „Miodu Roku” nadawany przez Festiwalowe Jury.
    Turniej Nalewek i destylatów kraftowych – to jedyny w swoim rodzaju konkurs adresowany i przeznaczony dla wszystkich zajmujących się wytwarzaniem nalewek oraz destylatów kraftowych.

  • Konkurs dla dużych producentów artykułów spożywczych – nagroda za działania na rzecz podnoszenia świadomości konsumentów.

  • Konkurs na „Smak Kociewia” – konkurs na najsmaczniejszą kociewską potrawę.


Nagrody: W ramach wszystkich konkursów osobne komisje konkursowe przyznają laury w formie tytułów oraz nagrody i wyróżnienia.

Organizator: Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły. Strona www festiwalu: www.festiwalsmaku.eu

Festiwal Smaku w Grucznie – minione edycje:

  • XVI Festiwalu Smaku w Grucznie – 20-21 sierpnia 2022

  • XV Festiwalu Smaku w Grucznie – 21-22 sierpnia 2021

  • XIV Festiwalu Smaku w Grucznie – 24-25 sierpnia 2019