#Dziedzictwo     

Gęś w piernikach. Pokaz kulinarny

Data
11.11.2018 12:00
Miejscowość
Muzeum Toruńskiego Piernika - Toruń, Strumykowa 4 / pokaż na mapie

Gęś w piernikach. Pokaz kulinarny wspierany omówieniem ważnych regionalnych produktów, rys historyczny staropolskiej kuchni.

Świętujemy 100 lat niepodległości Polski! Najbliższe warsztaty kulinarne będą smaczną lekcją historii, podczas której na uczestników oddziaływać będą zapachy, smaki, praktyka wspólnego spożywania posiłku, budowania wspólnoty stołu – w nawiązaniu do wspólnoty narodowej, wspólnego świętowania 100 lat niepodległości połączonej z tradycjami kulinarnymi regionu. Przez działania pokażemy, że tradycje patriotyczne zapisane są także w smaku, a dziedzictwo kulinarne może być równie dobrą lekcją historii.

11 listopada o godzinie 12:00 zapraszamy do Muzeum Toruńskiego Piernika (ul. Strumykowa 4) zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu "Piernikowe laboratorium". Tym razem zajęcia poprowadzi Tomasz Welter - trener Narodowej Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego, szef kuchni w restauracji hotelu IKAR w Bydgoszczy, członek i kucharz Slow Food Kujawsko-Pomorskie.

Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązuje wcześniejsza rezerwacja pod numerem (56) 656 70 87 lub (56) 565 70 87 oraz mailowo pod adresem dhtp@muzeum.torun.pl. Cena biletu wynosi 9 zł od osoby.


Źródło: Muzeum Okręgowe w Toruniu

Wybrane propozycje organizatora

Toruń / 17.11.2018 Ratusz Staromiejskispotkanie przy wystawie "Helena i Otton Steinbornowie. Dobro Rzeczpospolitej - najwyższym prawem"
Toruń / 17.11.2018 Muzeum Podróżników im. Tony`ego HalikaSpotkanie z podróżnikiem i eksploratorem Rafałem Królem
Toruń / dzisiaj - 30.11.2018 Ratusz StaromiejskiStulecie odzyskania Niepodległości. Drogi do wolnej Polski.
Toruń / dzisiaj - 25.11.2018 Kamienica Pod GwiazdąKaligrafia japońska na wachlarzu
Toruń / dzisiaj - 18.11.2018 Muzeum Historii ToruniaWystawa "Helena i Otton Steinbornowie. Dobro Rzeczpospolitej – najwyższym prawem"