Tak smakowaliśmy przeszłości!

Ostatni weekend sierpnia w Muzeum Archeologicznym w Biskupinie upłynął... smakowicie! “Smaki przeszłości - kuchenne ewolucje” były nie lada okazją by skosztować “kuchni” z różnych epok czy zobaczyć, jak wyglądała orka pradziejowa z udziałem wołów.

W “Obozowisku łowców i zbieraczy” można było zobaczyć czym dawniej rozpalano ogień. W szałasie czekały na chętnych prażone orzechy laskowe oraz pieczone nad ogniem mięso. Z kolei w “Osadzie pierwszych rolników” wędzono ryby i gotowano rybna polewkę. Chętni mogli spróbować swoich sił w miotaniu oszczepem, a rekonstruktorzy opowiadali o pierwszych zbożach uprawianych w epoce neolitu i udomowionych zwierzętach.

W “Osadzie obronnej na półwyspie” zwiedzający próbowali podpłomyków, gotowanej soczewicy i grochu oraz mięsa pieczonego na glinianej patelni wzorowanej na znaleziskach archeologicznych. W jednej z chat zielarka opowiadała o używanych dawniej ziołach i roślinach leczniczych, a licznie zebrani goście wysłuchali dwóch wykładów tematycznych: „Krótkiej historia jedzenia na terenach ziem polskich” oraz “Jak odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych?”.

W „Wiosce piastowskiej” można było spróbować chleba pieczonego w piecu chlebowym oraz drobiu upieczonego w glinie. Serowar częstował tradycyjnym serem i przybliżał proces jego produkcji. Nasi rekonstruktorzy opowiadali o warzywach dostępnych w okresie wczesnego średniowiecza i kaszach, jakie powszechnie jedzono. Chętni mogli spróbować kwasu chlebowego oraz oskoły – wody brzozowej.

Rozpoczął się sezon grzybiarski, nie mogło więc zabraknąć leśników z Nadleśnictwa Gołąbki, którzy edukowali najmłodszych i dorosłych w kwestiach bezpiecznego poruszania się po lesie i zbierania grzybów. Zwiedzający mogli zaczerpnąć informacji o tym, w jaki sposób odróżniać grzyby jadalne od trujących czy jak wygląda obecnie ochrona lasów.

Przy Chacie pałuckiej mieściła się strefa regionalna, w której można było spotkać Pałuczan w tradycyjnych strojach, zobaczyć stare utensylia kuchenne czy spróbować domowych wypieków i chleba ze smalcem.

Najmłodsi wzięli udział w grze terenowej, w której zadaniem było zdobycie umiejętności rozpalania ognia czy polowania oraz produktów żywnościowych, dzięki którym przygotowywali się do nadchodzącej zimy. Jednocześnie była to okazja do pozyskania wiedzy o pradziejach, sposobach zdobywania pożywienia czy roślinach, jakie dawniej uprawiano.

Dziękujemy za udział w weekendzie tematycznym “Smaki przeszłości - kuchenne ewolucje” i zapraszamy na kolejną imprezę - XXV Jubileuszowy Festyn Archeologiczny.

Pełną fotorelację można zobaczyć tutaj.


Źródło: Muzeum Archeologiczne w Biskupinie